Makron: Pokušali smo sve da izbegnemo rat, ali on je tu i mi smo spremni

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da su Francuska i njeni evropski saveznici učinili sve da pokušaju da spreče napad na Ukrajinu i da neće biti slabosti u njihovom odgovoru Rusiji.
Makron je u televizijskom obraćanju rekao da je napad Rusije prekretnica u evropskoj istoriji i da će to ostaviti duboke posledice za Evropu i promeniti način života.

On je rekao da će na taj ratni čin odgovoriti bez slabosti, mirno, odlučno i jedinstveno. 

"Pokušali smo sve da izbegnemo ovaj rat, ali on je tu i mi smo spremni", rekao je Makron. 
 
Dodao je da će sankcije biti proporcionalne "vojnim operacijama Rusije i da će ciljati njenu ekonomiju i energetski sektor". 
 
"Nećemo pokazati slabost. Preduzećemo sve neophodne mere da odbranimo suverenitet i stabilnost naših evropskih saveznika", rekao je Makron.
 
 Fon der Lajen: Rusija će biti pogođena masovnim sankcijama
 
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će Rusija, zbog današnjeg napada na Ukrajinu, biti pogođena "masivnim i ciljanim" sankcijama, koje će posebno pogoditi rusku elitu. 
 
rsula fon der Lajen je rekla da će mere Evropske unije obuhvatiti i finansijske sankcije, koje će značajno ograničiti pristup Moskve tržištima kapitala i imati ozbiljan uticaj na sve privredne sektore Rusije.
 
Sankcije će potisnuti ekonomski rast Rusije, povećati troškove kredita, uvećati inflaciju, intenzivirati odliv kapitala i postepeno potkopati njenu industrijsku osnovu, izjavila je Ursula fon der Lajen pred današnji samit EU. Prema rečima Ursule fon der Lajen, cilj sankcija će biti i ograničenje pristupa Rusije ključnim tehnologijama, javlja AP.
 
"Naše mere će oslabiti tehnološki položaj Rusije u ključnim područjima, u kojima elita najviše zarađuje, kao što su visokotehnološke komponente i vrhunski softver", navodi ona.
  • nevinašce

    25.02.2022 08:54
    Da, da, verujemo da ste sve pokušali, ali eto, šta ćeš, morate nekoga da gurnete u rat...
  • Zemlja čudesa

    24.02.2022 16:44
    I sada razmislimo svi o tome u kakvu su poziciju doveli Rusiju da je procenjeno kako sve to nije tako loše kao kada bi ih pustili da guraju i dalje po svome?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.