Srpski ambasador u UN izbegao raspravu 1Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Prošle i sadašnje akcije Rusije protiv Ukrajine nisu stvar samo Ukrajine ili Evrope. One imaju ozbiljne globalne implikacije. Nepoštvanje osnovnih principa međunarodnog prava, Povelje UN-a i osnovnih principa međunarodnih odnosa usmerenih prema drugoj državi izaziva ozbiljnu zabrinutost, piše, pored ostalog, u izjavi Evropske Unije iznetoj na sednici Generalne skupštine UN-a, prenosi portal istraga.ba.

Ova pravila važe za sve, dodaje se. “I stalni član Saveta bezbednosti ima posebnu odgovornost u pridržavanju Povelje”.

Kako navodi portal, izjavu Evropske Unije na sednici Generalne skupštine UN-a podržao je ambasador BiH Sven Alkalaj kao i sve ostale evropskim zemljama koje su podržale zjavu EU o situaciji o Ukrajini.

Jedina država,  ističe se, koja nije podržala ovu izjavu je Srbija čiji ambassador Nemanja Stevanović nije čak ni prisustvovao sednici Generalne skupštine UN-a tokom rasprave.

“Evropska unija oštro osuđuje kontinuirane agresivne akcije i pretnje Rusije protiv Ukrajine, uključujući neviđenu vojnu izgradnju u blizini granice s Ukrajinom i u Crnom moru i kroz raspoređivanje borbenih snaga u Belorusiji i zajedničke vežbe s Belorusijom i poziva Rusiju na deeskalaciju, da se pridržava međunarodnog prava i da se konstruktivno uključi u dijalog kroz uspostavljene međunarodne mehanizme”, stoji u izjavi.

EU na ova najnovija kršenja, dodaje se, odgovara dodatnim restriktivnim merama, uključujući sve ekonomske odnose sa područjima pod kontrolom nevladinih organizacija, kao i imenovanja protiv pojedinaca i subjekata odgovornih za podrivanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, u koordinaciji s našim partnerima.

EU, piše dalje, ponovno potvrđuje svoju opredeljenost za dalju podršku otporu Ukrajine, uključujući borbu protiv sajber i hibridnih pretnji, te borbu protiv dezinformacija.

“Ono što se dešava u Ukrajini utiče na bezbednost svake zemlje članice UN. Stoga pozivamo Rusiju da poštuje principe Povelje UN-a, da deeskalira i da se uključi u diplomatske aktivnosti”, prenosi istraga.ba. Generalni sekretar UN-a je prošle sedmice je naglasio da nema alternative diplomatiji.

“EU oštro osuđuje odluku predsednika Putina da prizna područja pod kontrolom Donjecke i Luganske Ukrajine kao nezavisne entitete i odluku o slanju ruskih trupa u te oblasti. Pozivamo Rusiju da poništi ove odluke”, navedeno je u izjavi EU.

Osim zbivanja na istoku Ukrajine, u izjavi EU su osuđene i ruske akcije na Krimu, ukrajinskom poluostrvu koji je Rusija 2014. suprotno međunarodnom pravu, anektirala.

“Ovih dana obeležavamo osam godina od početka neprijateljskih ruskih političkih i vojnih akcija protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, koje su dovele do nezakonite aneksije Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja od strane Ruske Federacije.

Ova nezakonita aneksija i potonje ruske akcije na poluostrvu i u okolnim vodama su očigledna povreda međunarodnog prava i ključnih principa međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. Oni ostaju direktan izazov međunarodnoj sigurnosti, sa ozbiljnim implikacijama na međunarodno pravo koje štiti suverenitet teritorijalni integritet i jedinstvo svih država”, piše, pored ostalog u izjavi EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari