Miroslav Mišković oslobođen optužbe za utaju poreza 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Krivični postupak koji je pre deset godina počeo hapšenjem vlasnika kompanije Delta Miroslava Miškovića i koji je od Aleksandra Vučića napravio najpopularnijeg političara u zemlji danas je dobio svoj epilog – Miroslav Mišković je pravosnažno oslobođen krivice.

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu Višeg suda u Beogradu koji je Miroslava Miškovića zbog pomaganja svom sinu Marku da utaji porez osudio na dve i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara. Kako se ističe u obrazloženju presude Apelacionog suda, da bi neko bio osuđen za utaju poreza mora se nedvosmisleno utvrditi namera da se porez utaji. Takva namera, dodaje sud, ne može se utvrditi ni iz jednog dokaza. Pored Miškovića, krivice su oslobođeni i njegov sin Marko, kao i Živojin Petrović i Jadranka Bardić, kojima je Marko Mišković, prema optužnici, naložio da prikriju poresku obavezu.

Oslobađajuća presuda Apelacionog suda znači da Miroslav Mišković posle deset godina može da se smatra slobodnim čovekom, pošto je 2017. godine pravosnažno oslobođen i za zloupotrebe u putarskim preduzećima. Mišković i njegov sin su u decembru 2012. godine zbog sumnje da su počinili ovo delo uhapšeni. Vlasnik kompanije Delta u pritvoru je proveo osam meseci, a da bi se branio sa slobode morao je da položi jemstvo u iznosu od 12 miliona evra.

Iako je formalno istragom rukovodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, deo medija je zasluge za hapšenje Miškovića pripisivao tadašnjem prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, dodeljujući mu oreol borca protiv korupcije. Nakon hapšenja, sva istraživanja javnog mnjenja pokazala su da je Vučić postao ubedljivo najpopularniji političar u zemlji.

Sudski postupak protiv vlasnika kompanije Delta obeležilo je više spornih momenata. Prva osuđujuća presuda doneta je nakon što je sud tražio od skupštinskog odbora tumačenje zakona koji su važili u vreme navodnog izvršenja dela. Ništa manje sporno nije bilo ni uklanjanje prvog predsednika sudskog veća Vladimira Vučinića. Naime, Vučinić je bio izložen tablodinoj hajci zbog svoje odluke da Miškoviću privremeno vrati pasoš i dozvoli mu da ode na poslovni put. Pošto je u medijima branio svoju odluku, predsednik suda Aleksandar Stepanović podneo je protiv njega disciplinsku prijavu. Takođe je rasporedom poslova sklonjen iz Posebnog odeljenja Višeg suda, a predmet je spajanjem dodeljen drugom veću. Sudija Vučinić je nakon ovoga napustio sudstvo.

Nakon prve pravosnažne oslobađajuće presude iz 2017. godine, Aleksandar Vučić je burno reagovao izjavivši: „Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno“. Ipak, već tada je bilo izvesno da su odnosi jednog od najmoćnijih privrednika u zemlji i predstavnika vlasti sanirani. Naime, u februaru 2016. godine tadašnji gradonačelnik Beograda, a danas ministar finansija Siniša Mali bio je na proslavi 25 godina kompanije Delta holding. Država je u novembru 2020. godine Miškoviću prodala Sava Centar, najveći kongresni centar u zemlji.

Za razliku od Miškovića, okrivljeni koji su se teretili za zloupotrebe u putarskim preduzećima a kojima se sudilo u istom procesu kao i vlasniku Delte, nisu oslobođeni krivice. Biznismen Milo Đurašković, pravosnažno je osuđen na tri godine zatvora, Dejan Jevtić i Boro Jelić na godinu i po, Risto Ristić na dve, a Branislav Jovanović i Srđan Filipović na godinu i po dana kućnog zatvora. Ljiljana Kostić osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana i osam meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari