22. februar  2022. 10.54  →  12.17 | Izvor: Tanjug, FoNet

Cena gasa u Evropi porasla danas za više od 10 posto; Putin: Rusija nastavlja isporuke

MOSKVA -

Cena gasa u Evropi porasla je danas za više od 10 odsto nakon ruskog priznala nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), javlja Tas s, pozivajući se na podatke sa londonski ICE berze.

Cena martovskih fjučersa gasa na holandskom TTF čvorištu je dostigla oko 935 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 80 evra po MWh .

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara priznao suverenitet DNR i LNR, i potpisao sa njihovim čelnicima sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći, dodaje ruska agencija.

Putin: Rusija nastavlja isporuke gasa

Rusija će nastaviti s redovnim isporukama gasa na svetska tržišta, uključujući tečni prirodni gas, a takođe će unapređivati odgovarajuću infrastrukturu i povećavaće ulaganja u gasni sektor, saopštio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Rusija namerava da nastavi sa neprekidnim isporukama gasa, uključujući tečni prirodni gas, na svetska tržišta, da unapređuje odgovarajuću infrastrukturu i povećava ulaganja u gasni sektor“, navodi se u pozdravnom telegramu Putina povodom otvaranja samita Foruma zemalja izvoznica gasa u Dohi.

On je istakao da je glavni zadatak da se obezbedi univerzalni pristup pristupačnim, održivim i savremenim izvorima energije.

"Sigurni smo da je u interesu svetske zajednice da obezbedi da se energetska tranzicija ne pretvori u sredstvo promovisanja političkih i ekonomskih interesa pojedinih aktera, a posebno da ne bude praćena sankcionim i drugim ograničenjima“, poručio je Putin.