Svijet

Siju strah iz dosade, baby gang teroriše Italijane

Siju strah iz dosade, baby gang teroriše Italijane
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Siju strah iz dosade, baby gang teroriše Italijane

RIM - Na italijanskim ulicama sve su češće epizode nasilja među maloljetnicima. Fenomen baby gang kulminirao je tokom pandemije, a posljednjih dana se sa periferija preselio u elitne dijelove italijanskih gradova, izazivajući zabrinutost i strah kod stanovništva.

Posljednji slučaj nasilja među bandama maloljetnika, koje u Italiji popularno nazivaju baby gang, dogodio se u Milanu.

To je samo jedan u nizu slučajeva koji se bilježi posljednjih godina, a naročito za vrijeme pandemije. Radi se o maloljetnicima, većinom između 12 i 17 godina, koji osnivaju manje bande najčešće u perifernim zonama, kojima daju naziv po poštanskom broju te zone.

Njihove žrtve su najčešće drugi maloljetnici, koje napadaju kad su sami i koji nisu dijelovi drugih bandi, ali sve češće se dešavaju sukobi i među samim bandama, kao i napadi na stanovništvo bez obzira na dob. Nerijetko, dio bandi su i djevojčice.

Razlozi su najčešće besmisleni, izazivanja i svađe pod dejstvom alkohola, a ne tako rijetko i pljačke i otimanje patika i novčanika drugim maloljetnicima.

Nasilje maloljetnika plaši italijanske građane. Oni se kreću u grupi, nemaju poštovanja ni za koga, okupljaju se na trgovima, ne tako rijetko se kreću i na biciklima, okružuju žrtvu i siju strah. Mladi su ljuti i frustrirani, a razlozi su mnogobrojni, kaže profesorka Mikela Gata, koja predvodi istraživačku grupu infantilne neuropsihijatrije u Padovi.

"Dosadno im je, nemaju kontrolu nad impulsima i asocijalni su. Pridružuju se nasilničkim grupama da bi privlačili pažnju. Imaju potrebu da osjećaju da nekome i nečemu pripadaju", navela je Gata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije