U strahu od sankcija Dodik izvređao Berbok 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Analena Berbok, šefica nemačke diplomatije narednih dana stiže u službenu posetu Bosni i Hercegovini, prenosi Klix.ba što je, kako se ocenjuje, nastavak svojevrsne ofanzivne nemačke diplomatije u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini i regionu koju Nemačka ocenjuje vrlo ozbiljnom.

“Situacija u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuća. Koraci u pravcu otcepljenja su neprihvatljivi. Prema mom mišljenju, to znači da bi postojeći režim sankcija trebalo da se primeni i protiv gospodinu Miloradu Dodiku”, kazala je Berbok, posle susreta šefova diplomatija EU sredinom decembra prošle godine.

Od stupanja na dužnost Berbok je veoma zainteresovana za situaciju u region naročito u BiH, zbog čega vlada u Berlinu na Zapadni Balkan šalje specijalnog izaslanika – Manuela Sarazina.

Pre toga je Adis Ahmetović imenovan za specijalnog izaslanika Bundestaga za Zapadni Balkan.

Iako je najavljivane, današnja sednica Saveta Evropske unije nije donela sankcije Dodiku i njegovom režimu, ali bi, piše klix.ba, narednog meseca Nemačka i druge zemlje  EU trebalo da krenu u poroces pojedinačnog sankcionisanja režima iz Banjaluke.

U iščekivanju informacije iz Brisela o stanju u BiH i eventualnim sankcijama, srpski član Predsedništva BiH održao je sednicu Predsedništva SNSD, i nakon toga konferenciju za novinare odakle je poručio da politika “ostrašćene” ministarke spoljnih poslova Nemačke neće dobiti podršku.

“Ona ostrašćena ministarka Nemačke je mimo realnih stvari. Tako neartikulisane osobe su opasne za globalnu politiku. Iznosi laži… bez skrupula prema Srbima i RS. Njena politika neće biti podržana, ali da sačekamo, nisam ja portparol”. Kako je naveo,  EU ima ozbiljan problem, pominje Ukrajinu.

“Niko više danas ne govori o ratu u Bosni, ni o drugim glupostima koje su bile dominantne teme mnogih medija i političara”.

Još je3dnom je ocenio prihvatljivim zahtevi Hrvatskog narodnog veća.

“Pravo je svakog naroda da bira svoje predstavnike. Bolesna je politička ambicija muslimanskih političara. Hoće da nas putem građanskog uređenja svedu na nacionalnu manjinu, to je za nas neprihvatljivo. Mi stojimo pri Ustavu i onome sto tamo piše. Neće se prihvatiti ni jedna vrsta sankcije Republici Srpskoj, ako to učine jazu da će zaustaviti svaki razvojni projekat u FBiH.”

Dodik kaže da Evropska komisija radi selektivno. Ne može se, tvrdi, odlučivati odvojeno o javnim nabavkama, Ustavnom sudu ili OHR-u.

“Mi smo za razgovor o svih 14 prioriteta, hoćemo da damo doprinos. Ali istovremeno, nećemo selektivno o pojedinačnim pitanjima”.

SNSD se konsolidovao kaže Dodik, a to su pokazali i jučerašnji izbori za mjesne zajednice u Banjaluci.

“Ovo je prolazno vreme za ono sto nas čeka u oktobru. Nećemo odustati od naše velike pobede, bez obzira sto se nekad diže galama”. kazao je.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari