Mohamed Salah (Reuters)
Mohamed Salah (Reuters)

Kad Mane uhvati makazice, Salah mora da izmisli nešto bolje: Liverpul za tri minuta okrenuo Norič (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sub. 19.02.22. | 17:54

Liverpul bez startnih bekova Trenta i Robertsona na momente strepeo na Enfildu, ali nastavio poteru za Sitijem

U sredu velika pobeda protiv Intera u Ligi šampiona, u subotu nimalo lagan, ali uspešan nastavak potere za liderom Mančester Sitijem. Norič je pokušao da iskoristi činjenicu da se Jirgen Klop drznuo da utakmicu počne bez startnih bekova Trenta Aleksander-Arnolda (nije bio u protokolu) i Endija Robertsona (ostao na klupi), te da je drugi strelac ekipe Diogo Žota bio povređen, ali je Liverpul na krilima imao anđele čuvare oličene u Sadiju Mane i Mohamedu Salahu - 3:1.

Bez obzira na standardni štoperski tandem Van Dajk - Matip, odbrana liverpula je na momente delovala neuigrano, ponajviše zbog činjenice da je Džo Gomez igrao na desnom beku, a Kostas Cimikas na levom. Uzročno poslednično, Norič je uspeo da stvori par vrlo ozbiljnih prilika, te da povede početkom drugog preko Milota Rašice. Lopta je nakon njegovog udarca zvaršila u golu najviše zahvaljujući reakciji Džoela Matipa koji joj je promenio pravac.

Izabrane vesti

Na neki način to je bila kazna za nestvaran promašaj Cimikasa iz petog minuta, ali se grčki reprezentativac iskupio sredinom drugog dela omogućivši Maneu da uhvati Makazice sa ivice peterca. Probao je Senegalac akrobatski da savlada i Samira Handanovića pre tri dana u Ligi šampiona - tada je udarac bio neprecizan, a večeras neodbranjiv. Sada stoji rame uz rame sa Didijeom Drogbom sa po 104 gola u Premijer ligi.

Umeju Mane i Salah nekada sjajno da sarađuju, ali kod takva dva majstora neretko se javi i ogoroman rivalitet bez obzira na to što su saigrači. Mane je u direkltnom okršaju sa Senegalom uzeo Salahu ispred nosa Afrički kup nacija, a Salah kao da se zainatio videvši pogodak Manea, pa krenuo glavom kroz zid da osmisli i u delo sprovedeo nešto bolje. I probio je Princ Egipta i postao deseti igrač u istoriji Liverpula sa 150 golova za kluba.

Pomogao mu je Alison neverovatnim ispucavanjem, Salah je primirio loptu koja je letela sedamdesetak metara i verovatno ga ne zanima što će pola Evrope i sveta reći da je bio sebičan jer je imao Luisa Dijaza levo, a Divoka Origija desno. Ovoga puta mu je oprošteno jer je izlomio pola odbrane i golmana Noriča pre nego što ju je naterao da nemoćno gleda loptu kako se kotrlja ka golu. Upravo zbog te sbičnosti je Mane umeo da mu zameri prethodnih meseci i godina, ali tanka je granica između majstorstva i sebičluka.

Do kraja je domaćin igrači uništavao Kanarince, a navijače slavnog kluba sa Enfilda još više može da raduje prvenac skupocenog zimskog pojačanje Luisa Dijaza. Pokazao je Kolumbijac za dvadesetak minuta kao rezervista protiv Intera koliko bi mogao da znači Liveru u borbi za Ušati pehar, a prvi start u novom klubu iskoristio je da se u stilu predstavi premijerligašima. Henderson je divnom loptom presekao odbranu, Dijaz ju je šmekerski bocnuo preko Gana.

Strašna forma izabranika Jirgena Klopa koji su vezali osam pobeda u svim takmičenjima i predali, još ne vreo, ali vruć krompir u ruke Mančester Sitija koji im trenutno beži šest bodova, a večeras dočekuje Totenhem i imaće utakmicu više.

U isto vreme, Čelsi se ozbiljno mučio u londonskom derbiju sa Kristal Palasom, a nakon gostovanja na Selhurst parku slavi levicu Hakima Zijeha koja mu je donela trijumf u 89. minutu.

Nije ni čudo da se ekipa Tomasa Tuhela toliko mučila da zatrese mrežu rivala, kada je najistureniji Romelu Lukaku za 45. minuta igre u prvom delu imao samo dva dodira sa loptom - jedan od ta dva bio je izvođenje početnog udarca posle prvog sudijskog zvižduka. Poređenja radi niko od njegovih saigrača nije imao manje od 20 u istom periodu.

Od čoveka za kojeg se do skoro pričalo da mu budućnost nije u Čelsiju, do čoveka koji iz kola u kolo svojim golovima donosi bodove ekipi. Večeras je sjajno sačeo loptu na drugoj stativi i iz prve pogodio bliži ugao.

Odbrana Čelsija uspela je da zatvori većinu prilaza golu, te ne dozvoli Palasu udarac u okvir, dok je dva precizna pokušaja Plavaca pre Zijehovog odbranio Guaita. Antonio Ridiger je u 11. minutu lansirao projektil sa preko 30 metara, ali je španski čuvar mreže sprečio jedan najatraktivnijih pogodaka u engleskoj eliti od starta sezone. Na njegovu žalost, nije uspeo da spase Orlove poraza.

Okršaj Palasa i Čelsija bio je jedan od dva londosnka derbija dana, pošto su istovremeno borbu vodili Arsenal i Brentford. Apsolutnu dominaciju na terenu Tobždije su krunisale golovima Emila Smit Roua i Bukaja Sake - 2:1. Ekipa Mikela Artete definivno jeste ozbiljan kandidat za mesto u Ligi šampiona, pošto u poslednjoj trećini prvenstva ima samo bod deficita u odnosu na četvrtoplasirani Mančester Junajted od kojeg ima i dve utakmcice manje.

Spala je ekipa Arsenala maltene samo na Aleksandrea Lakazeta u špicu, ali se to ne odražava na rezultate. Učio je Arteta trenerski posao od Pepa Gvardiole, pa malo izmešao uloge svojim igračima. Lakazet je taj koji konstantno namešta golove (pet asistencija na polsednjih sedam utakmica), a Emil Smit Rou i Bukajo Saka su egzekutori.

Smit Rou je na startu drugog dela sjajno plasirao loptu u dalji ugao i postao prvi fudbaler iz Arsenalove akademije koji je postigao 10 ili više golova u jednoj sezoni Premijer lige. Pre njega, to je učinio Sesk Fabregas (2009/10), koji je nakon La Masije, bio član i Arsenalove fudbalske škole. Pritom, londonski klub od takmičarske 2017/18 i Arona Remzija nije imao efikasnijeg vezistu.

Saka je desetak minuta pre kraja hirurški precizno pogodio dalji ugao, pa Arsenal nije zaboelo gol Norgarda iz duboke sudijske nadoknade. Tobdžije možda nisu uspele da i treći put zaredom u prevenstvu sačuvaju mrežu netaknutom, ali im je ovo bila šesta pobeda na minulih osam mečeva u Premijer ligi.


PREMIJER LIGA – 26. KOLO

Subota

Vest Hem - Njukasl 1:1 (1:1)

/Doson 32 - Vilok 45+1/

Arsenal - Brentford 2:1 (0:0)

/Smit Rou 48, Saka 79 - Norgard 90+4/

Aston Vila - Votford 0:1 (0:0)

/Denis 78/

Brajton - Barnli 0:3 (0:2)

/Veghorst 21, Braunhil 40, Lenon 69/

Kristal Palas - Čelsi 0:1 (0:0)

/Zijeh 89/

Liverpul - Norič 3:1 (0:0)

/Mane 64, Salah 67, Dijaz 81 - Rašica 48/

Sautempton - Everton 2:0 (0:0)

/Armstrong 52, Long 84/

Mančester Siti - Totenhem (u toku)

Nedelja

15.00: (4,30) Lids (3,60) Mančester Junajted (1,85)

17.30: (2,30) Vulverhempton (3,20) Lester (3,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Sadio ManeMohamed Salah

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara