FRANCUSKE VLASTI: Još je moguće odvratiti Putina od napada
Foto: EPA / Thibault Camus / POOL

kriza u Ukrajini

FRANCUSKE VLASTI: Još je moguće odvratiti Putina od napada

Planeta -

Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovaraće u nedelju telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a u subotu sa ukrajinskim Volodimirom Zelenskim kako bi se "sprečilo najgore" u Ukrajini, saopštila je u petak Jelisejska palata.

Treba "sve pokušati, sve učiniti kako se ne bi dogodilo najgore", ističe Jelisejska palata, spominjući "opasnost ruske invazije na ukrajinsku teritoriju pod kontrolom vlade" u Kijevu, a ne samo proruskih separatističkih područja na istoku Ukrajine.

-Mislimo da je još moguće odvratiti predsednika Putina od napada na Ukrajinu, rekao je savetnik Emanuela Makrona nakon telefonskog razgovora predsednika država i vlada glavnih zapadnih zemalja.

"Treba sve pokušati kako bi se sprečio sukob"

U razgovoru su učestvovali predsednik SAD Džo Bajden, kanadski premijer Džastin Trudo, Ursula fon der Lajen (predsednica Evropske komisije), Šarl Mišel (predsednik Saveta EU), italijanski premijer Mario Dragi, Jens Stoltenberg (generalni sekretar NATO-a), nemački kancelar Olaf Šolc, poljski predsednik Andžej Duda, rumunski Klaus Johanis, britanski premijer Boris Džonson i francuski predsednik Emanuel Makron.

-Treba sve pokušati kako bi se sprečio sukob koji bi doneo destabilizaciju za sigurnost na evropskom kontinentu, za Rusiju, za evropske partnere i doveo nas u drugačiji geostrateški položaj ako se Rusija odvaži da napadne Ukrajinu, dodaje se u saopštenju.

Francuske vlasti smatraju da su Rusi odgovorni za kompijuterske napade na Ukrajinu.

Zapad ne vidi "povlačenje ruskih snaga" stacioniranih na granici sa Ukrajinom, suprotno tvrdnjama koje Rusija iznosi zadnjih dana, napominje kancelarija francuskog predsednika.

Poseta predsednika Putina Belorusiji, gde se nastavljaju zajedničke vojne vežbe, najavljen u subotu, "više je znak eskalacije nego deeskalacije", dodaje.

Francuska "ne sumnja" da kompijuterski napadi na Ukrajinu "dolaze iz Rusije", ističe takođe Jelisejska palata u saopštenju.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track