Zimske olimpijske igre u Kini i Kamila Valijeva: Suze, jecaji i saosećanje - šta se desilo ruskoj klizačici u finalu

Valijeva je na Olimpijske igre došla kao najveća zvezda u veoma kvalitetnoj selekciji pod zastavom Olimpijskog komiteta Rusije (ROK).
Kamila Valieva
Getty Images

Na kraju je to postao jedan od najneugodnijih, najneprijatnijih sportskih trenutaka u novijoj istoriji.

Posle nedelju dana javnog izliva gneva zbog pozitivnog doping testa, petnaestogodišnja ruska klizačica Kamila Valijeva napustila je led u suzama dok je padala zavesa na njeno kontroverzno prvo učešće na Zimskim olimpijskim igrama.

„Ovo nije trebalo da se dogodi", rekao je bivši olimpijski šampion Robin Kazins, koga su takođe preplavile emocije dok je gledao kako se Valijeva muči u finalu slobodnog programa u pojedinačnoj konkurenciji.

A predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasu Bahu zasmetao je način na koji se Eteri Tutberidze, trener ruskih klizačica, ponela prema razočaranoj Valijevoj posle nastupa u kojem je napravila niz grešaka.

Ponašanje Tutberidze nazvao je „hladnim" i dodao da je bilo „jezivo to gledati".

Ko je Valijeva?

Iako je tek pre samo šest meseci ušla u seniorsku konkurenciju, Valijeva je na Olimpijske igre došla kao najveća zvezda u veoma kvalitetnoj selekciji pod zastavom Olimpijskog komiteta Rusije (ROK).

Došla je u Kinu kao šampionka, kao neko ko je za kratko vreme od debija u seniorskoj konkurenciji u oktobru postavila nekoliko svetskih rekorda.

Oduševljenje javnosti je raslo tokom uvodnih dana ekipnog takmičenja kada je postala prva klizačica koja je izvela četvorostruki skok na nekim olimpijskim igrama.

Ali veoma brzo posle tog skoka koji je doprineo da ruski tim osvoji zlato, kola su krenula nizbrdo.

Ceremonija dodele medalja je odložena, što se veoma retko dešava na Igrama, a kasnije je saopšteno da je Valijeva bila pozitivna na doping testu u decembru prošle godine.

Valijeva je bila pozitivna na lek trimetazidin koji se koristi protiv angine pektoris, ali je na listi zabranjenih supstanci u sportu jer poboljšava fizičke sposobnosti.

Kako je Valijeva nastavila da se takmiči?

Ipak, Valijevoj je dozvoljeno da se takmiči u pojedinačnoj konkurenciji - prvo u kratkom programu u utorak, a zatim u slobodnom klizanju u četvrtak - jer je sudskom presudom ukinuta njena privremena zabrana posle niza žalbi.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) ukazao je na „izuzetne okolnosti" u vezi sa njenim godinama, vremenom kada je rezultat testa objavljen tokom Igara i skoro šest nedelja posle uzimanja uzorka.

U njemu se navodi da će Valijevoj biti naneta „nepopravljiva šteta" ako joj ne bude dozvoljeno da se takmiči.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je da neće biti ceremonije dodele medalja ako Ruskinja završi na podijumu.

Kompletna istraga o dopingu tek treba da bude sprovedena, što znači da bi rezultat Valijeve i dalje mogao da bude poništen.

Šta se desilo u finalu?

Vrhunac takmičenja bio je u četvrtak, 17. februara

Valijeva je vodila posle kratkog programa, u kojem je napravila kiks, ali je uprkos tome zadržala prednost.

U fionalu je klizala poslednja, a za zlatnu medalju trebalo je da nadmaši zemljakinju Anu Ščerbakovu koja je imala 255,95 poena.

Ali Valijeva je posustala u ranoj fazi nastupa, a dok su oči svetske javnosti bile uprte u nju, pala je na led posle jedne od serije grešaka.

Publika je gledala u neverici.

„Ovo je teško gledati", rekla je komentatorka BBC-ja Ketrin Dauns.

„Posle druge greške, bilo je kao da je želela da što pre otkliže nastup", rekla je potom bivša olimpijska šampionka Džejn Torvil.

„Kao da je samo htela da što pre završi sa tim i da siđe sa leda".

Kada je završila nastup, briznula je u plač i jecala, čekajući rezultate.

Na kraju je ostala bez medalje, zauzevši četvrto mesto.

Valieva, coach and choreographer
Getty Images
Valijeva u suzama

„Ono je bilo jezivo gledati"

Opterećena doping skandalom i pitanjima koliko je uopšte bilo mudro dozvoliti da se takmiči, nije izdržala pritisak.

A predsednika MOK-a prošla je jeza dok je gledao kako uplakana ruska klizačica prilazi klupi da sačeka ocene sudija.

Nije bilo zagrljaja i utehe za 15-godišnjakinju trenera Eteri Tutberidze kada je odmah sišla sa leda, umesto toga je upitana „Zašto si prestala da se boriš?".

„Kada sam video kako se njena najbliža pratnja ophodi prema njoj, a meni je to izgledalo kao ogromna hladnoća, bilo mi je jezivo da gledam, umesto da je utešim, umesto da pokušam da joj pomognem", rekao je Tomas Bah.

Tutberidze, čije su metode treninga već bile u centru pažnje, ipak je zagrlila mladu Ruskinju dok je čekala ocene sudija.

Ali nekoliko trenutaka pre toga je tražila dogovore od Valijeve: „Zašto si to dopustila? Objasni mi, zašto?".

Bah je rekao da je bio „veoma, veoma uznemiren" onim što je video dok je gledao takmičenje na televiziji.

„Sve ovo mi ne uliva mnogo poverenja u najbliže Kamilino okružuženje, ni sa onim što se dešavalo u prošlosti, niti što se tiče budućnosti.

„Kako se nositi, kako se obraćati, kako se ponašati prema maloletnoj sportistkinji od 15 godina koja je pod tako očiglednim psihičkim stresom", rekao je Bah.

Svetska antidoping agencija (Vada) je saopštila i da će ispitati najbliže okruženje Valijeve - trenere, lekare i druge odrasle osobe koje je okružuju.

U odgovoru Bahu, zamenik premijera Rusije Dmitrij Černišenko je rekao: „Duboko smo razočarani kada vidimo kako predsednik MOK-a plete sopstveni izmišljeni narativ o osećanjima naših sportista, a zatim ih javno predstavlja kao glas MOK-a".

valieva
Getty Images
Uplakana Kamila Valijeva između trenera Eteri Tutberidze (levo) i koreografa Daniila Glejhengauza dok je čekala ocene sudija

Ko je Eteri Tutberidze?

Ukratko, žena iza koje stoje najveći uspesi u ruskom umetničkom klizanju.

Ona nadgleda nešto što bismo mogli nazvati proizvodnom linijom uspešnih mladih ruskih klizačica poslednjih godina, a među njima su, osim Valijeve, i nova olimpijska šampionka Ana Ščerbakova i osvajačica srebrne medalje u Pekingu Aleksandru Trusovu - obe imaju 17 godina.

Pre njih, Teteridze je vodila Alinu Zagitovu, olimpiojsku šampionku iz 2018. godine, koja je imala 15 godina, potom Evgeniju Medvedevu, koja je imala 18 godina kada je osvojila srebro.

Julija Lipnickaja je imala 15 godina kada je osvojila ekipno zlato u Sočiju 2014.

Ali sve su se povukle još dok su bile tinejdžerke.

Sudeći prema izjavi Trusova u četvrtak posle osvojene srebrne medalje, uskoro će se možda još jedno ime naći na listu prevremeno penzionisanih.

„Mrzim ovaj sport, mrzim ovaj sport, mrzim sve. Neću da idem na dodelu medalja. Ne želim da idem", čulo se kako je ljutito govorila pre nego što se kasnije smirila na konferencije za novinare.

„Naravno da su to bile samo emocije i razmisliću o tome, a kasnije ću doneti odluku šta ću raditi u budućnosti."

Valijeva, Ščerbakova i Trusova su nazvane „quad squad" (odred četvorotroskokačica), er sve one izvode četvorostruke skokove, izuzetno težak i redak element u ženskom umetničkom klizanju.

Od 25 takmičarki koje su se u četvrtak takmičile u finalu slobodnog programa, samo ih je ovaj trio pokušao.

Nema sumnje da treneri stvaraju klizače sa visokim rezultatom, ali sigurno će se sada mnogi zapitati po koju cenu s obzirom da su dve napustile led u četvrtak u suzama.

Bah je rekao da MOK ne može mnogo da učini na kontroli okruženja jednog sportiste.

„Prilično smo ograničeni u tome.

„Mi nismo policija, ne možemo da ispitujemo pokrećemo postupke, a mogućnost kažnjavanja je izuzetno ograničena.

„Na kraju dana, ključno pitanje je kada nam je potrebna podrška vlada", rekao je Bah.

„Neko je mislio da je bolje da prođe sve ovo nego da ode kući kod porodice'

Kazins, britanski olimpijski šampion u umetničkom klizanju, takođe je bio emotivan dok je analizirao finale.

„Neko je mislio da je bolje da izađe na led i nastupi nego da ode kući kod porodice i da sačeka da se reši sve ovo, znajući su pred njom još dva olimpijska ciklusa", rekao je Kazins.

„Pomalo sam bez reči zbog svih pogrešnih poteza.

„Talenat i kvalitet Valijeve su neupitni, a ovakve scene zaista nisu bile potrebne."

„Kakav je dugoročni efekat na ovo 15-godišnje dete?"

Sonja Oksli, BBC Sport u Pekingu

Skoro da ste hteli da skrenete pogled, bilo je tužno videti.

Da niste pratili priču poslednjih 10 dana, videli biste klizačicu - iako favoritkinju za zlatnu medalju - kako pada nekoliko puta.

Ali ovo je petnaestogodišnjakinja, čiji je pozitivni doping test bio ogromna javna tema i već ju je doveo do suza ove nedelje.

Kamila Valieva
Getty Images
Kamila Valieva broke down in tears at the end of her routine

Imala je veliku podršku ruskih reprezentativaca i reprezentativki u hali i oni su uzdisali svaki put kada bi Valijeva pala.

Ali kako su se greške nagomilavale, a ona iznova padala na led, to su sa tribina stizali sve glasniji aplauzi ohrabrenja.

Nije odmah dozvolila da je savladaju emocije.

Ali onda su potekle suze i ona je samo jecala dok je čekala rezultat.

Povici „bravo" sa tribina nisu je mnogo utešili.

Gledajući kako se ovo odvija, niste mogli da se ne zapitate kakav će biti dugoročni efekat na nju.

Ali glavni utisak je bio - ona je samo dete.


„Postala je simbol problema koji je veći od nje" - šta dalje?

Sledeći korak napraviće nadležni koji će baviti pozitivnim doping testom Valijeve.

To će odrediti i da li će ruskoj selekciji ostati zlato u ekipnoj konurenciji i da li će se Valijevoj obrisati četvrto mesto u pojedinačnom takmičenju.

Očekuje se i da predstavnici Međunarodnog olimpijskog komiteta, Olimpijskog komiteta Rusije, Suda za sportsku arbitražu i Međunarodne klizačke federacije odgovore na pitanje kako je došlo do ovoga.

Svetska antidoping agencija je već saopštila da će ispitati trenere i lekare ruske klizačice.

Valijevu i Ščerbakovu, osvajačicu zlatne medalje u pojedinačnoj konkurenciji, trenira Ruskinja Eteri Tutberidze.

„Mi smo se divili mladima koji dolaze", rekao je Kazins.

„Gledali smo ih kada su imale 12 godina.

„Kako se ovo dešava? Znamo da ih uče jako mlade."

„Očigledno postoji pitanje - kako i zašto? Nije pitanje talenta, već kako se taj talenat neguje ili stvara?".

Kristofer Din, koji je zajedno sa Torvil osvojio zlato za Veliku Britaniju, rekao je da je proces izgledao kao farsa.

„Organizacija i politika oko nje da bi se došlo do ove tačke je bio pravi haos", dodao je on.

„A najveći gubitnik je umetničko klizanje."

Očekuju se i nove rasprave zbog činjenice da je Ruskinja bila pozitivna na zabranjenu supstancu u trenutku kada je zemlji već zabranjeno učešće u međunarodnim takmičenjima zbog prethodnih doping afera.

Valijeva je završila takmičenje na ZOI, ali ova priča još nije gotova.


Pogledajte video - Pet stvari koje treba da znate o Zimskim olimpijskim igrama


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.