Najnovije vesti
Vesti Svet
Dikarlo: Napetost oko Ukrajine dostigla je najviši nivo od 2014. godine

Dikarlo: Napetost oko Ukrajine dostigla je najviši nivo od 2014. godine

Napetost oko Ukrajine dostigla je najviši nivo od 2014. godine, izjavila je danas zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička i mirovna pitanja Rozmeri Dikarlo na sednici Saveta bezbednosti UN.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ukrajina, Dan jedinstva, zastava, Odesa Foto: emilio morenatti / Tanjug/AP
Ukrajina, Dan jedinstva, zastava, Odesa

„Danas, godinu dana od poslednjeg sastanka, tenzije u Ukrajini i oko nje su veće nego u bilo kom trenutku od 2014. Špekulacije i optužbe o potencijalnom vojnom sukobu su sve prisutnije, a realnost je da je trenutna situacija izuzetno opasna", rekla je Dikarlo, prenosi TAS S.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je danas da se ruske snage spremaju za napad na Ukrajinu u "narednim danima" i naglasio da Moskva planira da napravi izgovor za agresiju "kreiranjem lažnog ili pravog napada sa upotrebom hemijskog oružja".

Pročitajte još

Blinken je na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini rekao i da je ranije danas poslao pismo ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u kojem mu predlaže da se sastanu u Evropi sledeće nedelje, nakon što je pozvao Rusiju da tokom sastanka otvoreno i jasno potvrdi da neće preduzeti invaziju na Ukrajinu, preneo je Rojters.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin poručio je na današnjem sastanku Saveta bezbednosti da su vojni scenariji koje je izneo američki državni sekretar "za žaljenje i da su opasni", dodajući da se neki ruski vojnici vraćaju u matične baze, naveo je TAS S.

On je rekao i da Ukrajina "uporno odbija da uđe u direktan dijalog sa ovlašćenim predstavnicima Donjecka i Luganska u Kontakt grupi".