Svijet

Mediji: Ukrajina granatirala Donjeck i Lugansk, Kijev demantuje

Mediji: Ukrajina granatirala Donjeck i Lugansk, Kijev demantuje
Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Preš Office via AP | Mediji: Ukrajina granatirala Donjeck i Lugansk, Kijev demantuje

MOSKVA - Separatisti na istoku Ukrajine koje podržava Rusija optužili su u četvrtak vladine snage da su granatirale teritorije samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike četiri puta u posljednja 24 sata, tvrde lokalni zvaničnici dok ukrajinska vojska demantuje da je izvršila takvu akciju.

Kakos u saopštili lokalni zvaničnici, oni pokušavaju utvrditi da li je neko povrijeđen ili ubijen, prenosi Rojters.

Nije odmah bilo jasno koliko su incidenti ozbiljni i nije bilo hitne reakcije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE), koja prati situaciju u istočnoj Ukrajini, ali je posljednjih dana povukla neke od svojih posmatrača.

Ukrajinska vojska je odbacila optužbe separatista da su vladine trupe napale, rekavši da su pobunjenici granatirali ukrajinsku vojsku.

Ovakvi incidenti su se dogodili mnogo puta u proteklih osam godina, ali ovaj sukob dolazi nakon što je Rusija okupila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinskih granica, zahtijevajući da NATO obeća da neće prihvatiti Ukrajinu kao članicu.

Zapad je zaprijetio Rusiji novim sankcijama ako napadne Ukrajinu, a Rusija poriče da je planirala bilo kakve napade, javlja Rojters.

Svaka eskalacija u višegodišnjem sukobu između separatista koje podržava Rusija, a koji su zauzeli dio teritorije u istočnoj Ukrajini 2014. godine, mogla bi podstaći napetost između Rusije i Zapada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije