Gradovi

Na javnim raspravama više novinara nego građana

Na javnim raspravama više novinara nego građana
Foto: Sanja Čakarević | Na javnim raspravama više novinara nego građana

DOBOJ - Prazne stolice, više novinara nego građana i odbornika, slika je koja se može vidjeti na javnim raspravama koje u posljednje vrijeme ne ispunjavaju svoju svrhu.

Tako je bilo i ove srijede kada su na dnevnom redu bila tri dokumenta od kojih se dva tiču poljoprivrede, a iako u sali nije bilo nijednog poljoprivrednika Anis Husaković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu je obavio svoj zadatak i predstavio na koliko novca zemljoradnici mogu računati.

Na naše pitanje da li je očekivao veći odziv, Husaković odgovara...

"Svakako, u skladu sa programom i temom očekivali smo više građana da će ih zainteresovati, ali eto, vjerujem da su neke druge okolnosti uticale na to. Javne rasprave se održavaju radnim danima, i u istom terminu, deset ili 12 časova, i vjerujem da su svi građani upoznati sa terminom, i na zvaničnom sajtu grada bilo je obavještenje o terminu i mjestu održavanja", rekao je Husaković.

Nešto bolja posjećenost, navodi Velibor Jerinić, sekretar Skupštine grada Doboj koji je prisustvovao većini zabilježena je na ostalim javnim raspravama.

"Bilo je 20, 30 ljudi, bilo je po pet, šest odbornika... Građane koji žive na teritoriji grada vjerovatno baš pretjerano i ne interesuje ova tema, poljoprivreda, možda bi u nekom narednom periodu trebalo razmisliti da se možda javna rasprava kada je poljoprivreda u pitanju održi u nekim mjesnim zajednicama na seoskom području", kaže Jerinić.

Svi koji svoju koru hljeba zarađuju na njivi, a takvih je prema evidenciji Odjeljenja za poljoprivredu oko 700 na području Doboja, što komercijalnih gazdinstava, što onih koji to nisu u gradskoj kasi imaće na raspolaganju 120.000 KM.

Toliko je planirano za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, što priznaju nadležni nije dovoljno, ali ovaj iznos bi mogao kroz rebalans biti uvećan.

U budžetu su planirana i sredstava ostvarena od naknada za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe.

"Po tom osnovu ostvarena su sredstva u iznosu od 87.000 KM, gradu Doboju prema Zakonu o poljoprivredmom zemljištu pripada 55.000 KM i ta sredstva će biti usmjerena u protiverozivne mjere kao i za zaštitu poljoprivrednog zemljišta na području grada Doboja, poboljšanje bonitetske strukture i kvaliteta poljoprivrednog zemljišta", kazao je Husaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije