VIDEO: Bugarski poslanik u Evropskom parlamentu podigao desnu ruku u znak nacističkog pozdrava

Bugarski poslanik u Evropskom parlamentu, Angel Džambazki, podigao je desnu ruku u znak nacističkog pozdrava nakon svog obraćanja tokom debate o vladavini prava u Poljskoj i Mađarskoj.
Dok je išao uz stepenice koje vode ka izlazu iz polukruga u sali Evropskog parlamenta, Džambazki, član desno orijentisanog Kluba Evropskih konzervativaca i reformista, okrenuo se i podigao desnu ruku ispred sebe u znak pozdrava na nekoliko sekundi, pokazuje video snimak debate.
"Nikada vam nećemo dozvoliti da nam govorite šta da pričamo i šta da radimo. Živela Bugarska, Mađarska, Orban, Fides i Evropa nacionalnih država", poslanik iz bugarske nacionalističke stranke VMRO je rekao u parlamentu tokom svog obraćanja.
Takođe je na Tviteru rekao da je "užasna" odluka od 16. februara kojom je Evropski sud pravde validirao mehanizam kojim se blokira finansiranje zemalja u kojima postoje povrede vladavine prava.
 
Protiv ovoga su se naročito bunile Poljska i Mađarska.
 
Potpredsednica Evropskog parlamenta, Pina Picijerno iz Italije, koja je vodila debatu, rekla da će institucija "proveriti na kamerama šta se desilo, da li se stvarno desio nacistički pozdrav ili ne".
 
"Ne dozvoljavamo nacističke gestove i simbole. Ako je ovo zaista učinjeno, reč je o ozbiljnom prestupu i sankcije će biti preduzete", upozorila je ona.
 
Francuski državni sekretar za evropska pitanja Klemon Bon, koji je bio prisutan na sednici, nazvao je gest bugarskog poslanika "skandaloznim i sramnim".
 
Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola tvitovala je da je za nju "fašistički pozdrav u Evropskom parlamentu neprihvatljiv, uvek i svugde". Dodala je da to vređa nju i svakoga u Evropi, te da se oni zalažu za sasvim suprotno, i da je "taj pozdrav iz najmračnijeg perioda evropske prošlosti i da tamo treba da ostane".
 
  • Dragan

    17.02.2022 07:42
    Ah
    Tako su nacisti tridesetih godina nastali.Postoji snimak ulazak Gebelsa u Rajhstag sa kukastim krstom na rukavu i braon uniformi kad još nisu bili na vlasti a on bio samo poslanik.Evropa ponavlja svoje greške.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet