Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Izjava svedoka opet DOVOLJAN DOKAZ učešća u ratu: Ustavni sud BiH utvrdio da NSRS nije ispoštovala njegovu odluku

Izjava svedoka opet DOVOLJAN DOKAZ učešća u ratu: Ustavni sud BiH utvrdio da NSRS nije ispoštovala njegovu odluku

Ustavni sud BiH utvrdio je da Narodna skupština Srpske nije izvršila njegovu Odluku od 26. marta 2021. koja se odnosi na izmene Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
ustavni sud BiH 01  foto S PASALIC Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
ustavni sud BiH 01 foto S PASALIC

Dok se to ne desi, zakon će se primenjivati u skladu sa navedenom Odlukom Ustavnog suda BiH, standardima iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i praksom Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava. A to znači bez člana zakona koji je proglašen neustavnim, piše Srpskainfo.

Konkretno, Ustavni sud je odlučio ranije da odredba člana 128. Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca, koja kaže da izjava stranke ili svedoka nije dovoljan dokaz za dokazivanje nečijeg učešća u ratu ili ranjavanja – nije u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U prevodu, sada se izjava stranke ili svedoka opet može smatrati dokazom nečijeg učešća u ratu.

Pročitajte još

– Odluka Ustavnog suda od 26. marta 2021. objavljena je u “Službenom glasniku BiH” 23. aprila 2021. godine, od kada je Narodnoj skupštini počeo teći rok od šest meseci za usaglašavanje navedenih odredbi sa članom II/3.e) Ustava BiH i članom 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ustavni sud konstatuje da je rok za izvršenje Odluke Narodnoj skupštini istekao 23. oktobra 2021. godine. Narodna skupština u ostavljenom roku nije obavestila Ustavni sud da je preduzela mere s ciljem izvršenja predmetne odluke – objavljeno je u poslednjem broju “Službenog glasnika BiH”, a ovo Rešenje Ustavnog suda je, po ustavljenoj praksi, prosleđeno i Tužilaštvu BiH jer se neizvršavanje odluka Ustavnog suda smatra krivičnim delom.

Ovakva odluka suda smatra se značajnom za boračku populaciju jer je veliki broj zahteva boraca za dokazivanje učešća u ratu, ili ranjavanja, resorno ministarstvo u revizijama odbijalo, pozivanjem na odredbu koju je sud proglasio neustavnom.

Zahtev za ocenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH podnio je Milan Blagojević, tadašnji sudija Okružnog suda Banjaluka, sada profesor prava.