16. februar  2022. 16.06  | Izvor: Tanjug

Amerikanci povećali kupovine u januaru za 3,8 posto

NJUJORK -

Potrošnja stanovništva u SAD se snažno oporavila u januaru, usled rasta kupovine motornih vozila i druge robe, ali bi visoka inflacija, ocenjuje Rojters, mogla da ublaži doprinos maloprodaje privrednom rastu u ovom kvartalu.

Promet u trgovini na malo je porastao za 3,8 odsto prošlog meseca, saopštilo je danas američko Ministarstvo trgovine.

švedska, radnje, kupovina, prolaznici

Podaci za decembar su revidirani naniže i pokazuju pad od 2,5 procenata umesto ranije objavljenih 1,9 posto. Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su rast maloprodaje u januaru od 2,0 odsto.

Prodaja motornih vozila i delova, koja obično pada u januaru nakon praznične promotivne sezone, porasla je za 5,7 odsto, prenosi CNBC..

Kada se iz računice isključi prodaja automobila, rast januarske maloprodaje u Americi iznosi 3,3 procenta, dodaje ovaj medij.

Onlajn kupovine su, napominje se dalje, procentualno dale najveći doprinos rastu maloprodaje prošlog meseca, pri čemu je promet trgovaca na mreži skočio za 14,5 posto.

Prodaja nameštaja i kućnog nameštaja porasla je za 7,2 procenta, dok je promet u prodavnicama sportske opreme, muzike i knjiga pao za 3,0 odsto, a na benzinskim stanicama za 1,3 posto, usled nižih cena goriva na pumpama.

U odnosu na januar 2021. godine, maloprodaja u SAD beleži rast od 13 procenata, pri čemu je promet na benzinskim pumpama uzleteo za 33,4 posto, a promet u prodavnicama odeće za 21,9 odsto međugodišnje.

CNBC konstatuje da je najviši rast potrošačkih cena u poslednjih 40 godina od 7,5 posto uticao na snažnije januarske podatke o prometu u maloprodaji, i dodaje da je reakcija učesnika na berzi na vest o maloprodaji bila neznatna, što nagoveštava da će akcije na Vol Stritu početi današnje trgovanje na nepromenjenom nivou.

Tagovi