Moskva reagovala: "Ogorčeni smo; to je izrugivanje"

Ruske vlasti su ogorčene zbog učešća EU i UNDP u projektu rekonstrukcije jednog od nacističkih kolaboracionista Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Izvor: B92

Sreda, 16.02.2022.

16:21

Moskva reagovala:
Foto: Depostiphotos/matwey

To je izjavila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako je podsetila, Džafer Deva je bio predsednik opštine Kosovska Mitrovica, kasnije "nekakav ministar" unutrašnjih poslova u profašističkoj Velikoj Albaniji, bio je jedan od osnivača SS divizije Skenderbeg.

Takođe je naglasila da je "učestvovao je u progonima Srba, Jevreja, Roma i drugih ljudi koji nisu albanske nacionalnosti".

"Cinizam i apsurdnost situacije povećava činjenica da se projekat realizovao u okviru inicijative EU 'Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije'. To je jednostavno izrugivanje", konstatovala je Zaharova na konferenciji za štampu.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju UNDP I EU od 8. februara, obustavljena je realizacija restauracije kuće Džafera Deve, podsetila je ona.

"Računamo na to da strukture svetske organizacije, formirane nakon pobede nad nacizmom, nikada i ni pod kakvim okolnostima neće učestvovati u ovakvim provokativnim akcijama opravdavanja nacističkih zločinaca i menjanja istorije", poručila je Zaharova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: