Hrana i piće

Poljska receptura: Bejgl, sočno pecivo s hrskavom koricom

Poljska receptura: Bejgl, sočno pecivo s hrskavom koricom
Foto: N.N. | Poljska receptura: Bejgl, sočno pecivo s hrskavom koricom

Iako je na istoku Evrope puno sličnih vrsta peciva, pecivo naziva bejgl je postiglo najveću popularnost dolaskom u Veliku Britaniju te "preskakanjem" okeana.

Naime, bejgl su u Sjedinjene Američke Države iz Poljske prenijeli jevrejski useljenici, a kada su ga početkom devedesetih godina počeli prodavati kao sendvič, s raznim punjenjima, popularnost mu se nezaustavljivo proširila Amerikom i Kanadom te Evropom.

Razlog zašto su baš Jevreji početkom 17. vijeka prisvojili i proizvodili bejgl, gdje god su se selili, ima korijene u njihovom običaju proslave Šabata. Kako se na Šabat ne radi, tijesto za bejgl bi se pripremilo dan ranije i ostavilo na hladnom mjestu da se polako diže i više od 12 sati. Završetkom Šabata bi se tijesto oblikovalo u tipični okrugli oblik s rupom u sredini, kuvalo i odmah peklo, što mu je davalo prednost nad drugim vrstama hljeba ili peciva.

Brojne su legende o nastanku bejgla, sočnog peciva s hrskavom koricom, od pekara koji odaje poštu poljskom kralju i njemačke riječi za potkovicu (jer je kralj bio izuzetan konjanik), preko praktičnih razloga, gdje rupa u sredini omogućava jednostavno nošenje više peciva na dugom štapu, do jidiš i njemačke riječi bügel  - kako se referisalo na veknu hljeba.

Najjednostavniji je bejgl poslužen s maslacem ili sirnim namazom, ali koriste se i drugi razni namazi koji uz dodatak povrća te glavnog sastojka odnosno dimljenog lososa, tune, šunke ili purećih prsa čine ukusan i obilan obrok.

Recept

Sastojci:

300 ml tople vode

50 g margarina

600 g brašna

kesica suvog kvasca

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

Voda za kuvanje:

2 kašike šećera

1 litar vode

1 kesica sode

susam za posipanje

Priprema:

U mlaku vodu sipajte šećer i kvasac i ostavite da se aktivira. Kada se kvasac aktivira u posudu za miješanje sipajte aktivirani kvasac, brašno pomiješano sa solju, otopljeni margarin te zamijestite tijesto. Dobijeno tijesto ostavite na toplom da se udvostruči, a zatim ga podijelite na osam dijelova i napravite loptice. Svaku lopticu probušite prstom i vrtite tijesto oko prsta dok ne dobijete malo veći krug u sredini. Zatim šećer i sodu stavite u vodu i pustite da lagano vri, te u nju ubacujte jedan po jedan bejgl i ostavite da se kuva jedan minut. Kuvane bejgle kada ih izvadite iz vode ređajte na pleh i svaki pospite susamom. Pecite ih u rerni zagrijanoj na 180 stepeni dok ne porumene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije