');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

PUT U SVEMIR ZA 450.000 DOLARA Virdžin Galaktik ponovo pokreće prodaju karata

Kompanija Virdžin Galaktik, u vlasništvu britanskog milijardera Ričarda Bransona, saopštila je danas da 16. februara ponovo pokreće prodaju karata za širu javnost za predstojeća putovanja u svemir, što je podstaklo rast njenih akcija za više od 10 posto na trgovanju pre otvaranja Vol Strita.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Prvi turisti u svemiru civili Foto: John Raoux / Tanjug/AP
Prvi turisti u svemiru civili

Cena jedne karte je 450.000 dolara, i uključuje polaganje depozita od 150.000 dolara, prenosi Rojters.

Pročitajte još

"Planiramo da imamo prvih 1.000 kupaca kad počnemo s pružanjem usluge komercijalnih letova kasnije ove godine, naveo je glavni izvršni direktor Virdžin Galaktika, Majkl Kolglejzer", u saopštenju.

Akcije Virdžin Galaktika su se od oktobra prošle godine stropoštale za 66 posto, pošto je kompanija odložila svoju uslugu komercijalnih putovanja u svemir za četvrti kvartal 2022.

Rezervacije za letove u svemir uključuju pristupanje zajednici Budući austronauti, koja će članovima omogućiti pristup događajima, putovanjima i pripremnim aktivnostima za let u svemir pre njihovog putovanja.

Nekoliko kompanija, uključujući SpejsEks Ilona Maska i Blu Oridžin DŽefa Bezosa, rade na tome da kosmički turizam postane stvarnost, a neke od njih su već na letačkim misijama imale obične građane, dodaje britanska agencija.