Najnovije vesti
Vesti Svet
Blinken: "Potrebna značajna i proverljiva deeskalacija Moskve"

Blinken: "Potrebna značajna i proverljiva deeskalacija Moskve"

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je danas ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da SAD imaju stalnu zabrinutost u vezi sa sposobnošću Moskve da pokrene invaziju na Ukrajinu i da je potrebno da vide proverljivu, verodostojnu i značajnu deeskalaciju, saopštila je Bela kuća.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Entoni Blinken Foto: Martial Trezzini / EPA;
Entoni Blinken

Blinken je rekao Lavrovu da je Vašington posvećen nalaženju diplomatskog rešenja za, kako je naveo, krizu koju je Moskva izazvala i da se raduje pisanom odgovoru Rusije na dokumente SAD i NATO o evropskoj bezbednosti, naveo je portparol Stejt departmenta Ned Prajs u saopštenju, prenosi Rojters.

- Sekretar Blinken je ponovio našu stalnu zabrinutost da Rusija ima kapacitet da u svakom trenutku pokrene invaziju na Ukrajinu i naglasio potrebu da se vidi proverljiva, uverljiva i značajna deeskalacija - rekao je Prajs.

Pročitajte još

Blinken i Lavrov su danas razgovarali telefonom nakon što je Rusija saopštila da se deo njenih trupa vraća u bazu nakon vežbi u blizini Ukrajine, a predsednik Vladimir Putin izjavio da je spreman da nastavi dijalog, dok zapadne zemlje tek treba da potvrde da su primetile smanjenje ruskog gomilanja oko 130.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, navodi Rojters.