Huan Bautista Sehas i Mihael Karselen (©AFP)
Huan Bautista Sehas i Mihael Karselen (©AFP)

Odlučujuća bitka velike Barselone i rastućeg Sitija

Vreme čitanja: 4min | uto. 15.02.22. | 23:09

Kopa Libertadores: Tim iz Gvajakila dočekuje sastav iz Montevidea u sklopu revanš meča 1. kola kvalifikacija, rezultat iz prvog duela je 1:1

Biće veoma poznatih boja, ako ne i poznatih lica, noćas na terenu u Gvajakilu kada Barselona u revanš meču 1. kola kvalifikacija za Kopa Libertadores 2022. ugosti Montevideo Siti Torke (01.30). Prvi sudar u glavnom gradu Urugvaja bio je ujedno debitantski za Seleste u glavnom kontinentalnom klupskom takmičenju, a okončan je remijem 1:1 i ostavlja kakvu-takvu nadu pred odlučujući okršaj.

Ne tako davno, Siti Torke, inače osnovan 2007, nadao se da će se vratiti u najjači urugvajski rang i ostati tamo. Sada, sa kombinacijom globalne pameti "City Football Group" i lokalnog znanja, klub sanja o mestu u grupnoj fazi Libertadoresa.

Izabrane vesti

Posle četiri godine u trećem rangu, pa šest u drugom, Torke je 2018. izborio plasman u najviši nacionalni nivo. Ipak, zadržao se samo godinu dana, da bi se brzopotezno vratio 2020. i odmah izborio izlazak u Kopa Sudamerikanu.

"Mislim da je naš proces ponovo pokrenut kada smo ispali u drugu ligu. Naučili smo iz mnogo grešaka i imali smo novi početak sa mnogo lekcija. Godina u drugoj ligi nam je dala da 12 meseci radimo u tišini koja nam je pružila čvrstinu da idemo gore i takmičimo se kako dolikuje. Odmah smo se potom kvalifikovali za Kopa Sudamerikanu osvojivši četvrto mesto u prvenstvu", rekao je sportski direktor Montevideo Sitija Herman Brunati za sajt glavnog turnira Južne Amerike.

01.30: (1,65) Barselona Gvajakil (3,50) Montevideo Siti Torke (5,20)

Navijači rivalskih timova veruju da je Torke uspeo da se brzo vrati i završi na mestima koja vode u internacionalna takmičenja dva puta uzastopno zahvaljujući infuziji novca iz kompanije "CFG" koja poseduje Mančester Siti, Melburn Siti, Trou, Mumbaj Siti, Lomel, Njujork Siti i ima udeo u Đironi, Jokohama Marinosu i Sičuanu. Ipak Brunati uverava da je mnogo više od toga u pitanju.

"Ako naš klub uporedite sa drugim urugvajskim timovima, mi nemamo veći budžet od većine ostalih rivala. Daleko smo od onoga što imaju Nasional i Penjarol".

To ne znači da Montevideo Siti nije imao koristi od partnerstva. Objekat Gradske fudbalske akademije, predstavljen 2021. godine, predstavlja prednost pri angažovanju mladih igrača ako ništa drugo, a Montevideo Siti takođe ima koristi od poslovne pameti i resursa koje "CFG" pruža. Ova kompanija se dokazala titulama na svim meridijanima.

Grupa upravlja timovima na tržištima kao što su SAD, Australija i Indija gde fudbal ne uživa najveću popularnost među ljubiteljima sporta, ali takođe radi na mestima kao što su Urugvaj, Belgija i Španija. Umesto da primeni "CFG" način i kupovinom gotovih proizvoda ostvari uspeh, Dijego Giljani, regionalni generalni direktor kompanije poručio je zapravi žele da iskoriste ono što već funkcioniše na određenom tržištu.

"Urugvaj ima reputaciju u stvaranju neverovatnih talenata, generaciju za generacijom, pa iako se nadamo da ćemo moći da dodamo neku vrednost onome što znamo iz nekih drugih naših zemalja, takođe smo veoma skromni i veoma otvoreni za učenje što je tajni sastojak u zemlji kao što je Urugvaj. Jer, bez ikakve naše pomoći, dobro im ide", rekao je Giljani.

To uključuje lokalno osoblje koje vodi Montevideo Siti Torke, predvođeno Brunatijem i trenerom Romanom Kueljom, koji je preuzeo dužnost sredinom 2021.

Međutim, nije lako održati uspeh. Jedna stvar koja izdvaja "CFG" model je strpljenje da se sistem postavi, čak iako to rezultira trenutnim padom forme.

"Razlika između velikog ili tradicionalnog tima i nas je obaveza da se ekipe takmiče i pobeđuju svaki dan i donose odluke samo na osnovu rezultata. Retki su rezultati koji će nas naterati da promenimo tačku gledišta. Možemo da gledamo srednjoročno ili dugoročno. Za veće klubove, teško je imati takav način razmišljanja. Osvajanje titule je naša želja", rekao je Brunati, ali ne nužno na uštrb formiranja igrača.

Takmičenje u Kopa Libertadores je san, ali "CFG" takođe ceni iskustvo koje će imati na ovom turniru čak iako to ne rezultira ulaskom u grupnu fazu.

"Neverovatno smo uzbuđeni što imamo tim u Libertadoresu. U našim planovima definitivno nije bilo očekivano da tako brzo dođemo do njega. To stvara veliki osećaj ponosa, ali takođe bih stavio naglasak na igrače. Pošto smo tu da privučemo i razvijemo fudbalere, mislim da je prilika iz perspektive igrača neverovatna, jer nije samo magija takmičenja na ovim velikim turnirima, već je to i pravo iskustvo učenja. kako je igrati dve utakmice nedeljno", predočio je Giljani.

Biće težak zadatak za Montevideo Siti Torke da uđe u grupnu fazu, posebno imajući u vidu činjenicu da se u prvom kolu suočava sa prošlogodišnjim polufinalistom Barselonom, ali Seleste planira da se osloni na duh u imenu kluba.

Kako klub nastavlja da bude dom nekim od najtalentovanijih mladih igrača u regionu i poseže za svojim snovima u Libertadoresu, nema sumnje da Montevideo Siti Torke ima potencijal da postane marka za sebe, i ne bude prepoznatljiv samo po sličnosti sa Mančester Sitijem.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - 1. RUNDA, REVANŠI

Sreda

01.30: (1,65) Barselona Gvajakil (3,50) Montevideo Siti Torke (5,20) /prvi meč 1:1/

23.15: (1,13) Bolivar (7,50) Deportivo Lara (16,0) /prvi meč 3:2/

Četvrtak

01.30: (1,38) Olimpija (4,30) Sezar Valjeho (8,00) /prvi meč 1:0/

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Kopa LibertadoresMontevideo SitiBarselona Gvajakil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara