Inspekcija: Više od 40 leševa ptica pronađeno kod ribnjaka Sutjeska, ubijane u dužem periodu

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine juče je izašla na teren kod ribnjaka Sutjeska gde je pronađeno više od 40 mrtvih ptica, ubijanih u dužem periodu.

Kako za Tanjug navodi Nemanja Ivanović iz pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, sve ukazuje na to da su ptice odstreljene vatrenim oružjem, ali to će utvrditi Naučni institut za veterinu kojem su predati leševi na obdukciju.

"Ptice su ubijane u dužem periodu jer su neki leševi stari tri dana, a neki i dva meseca", navodi Ivanović.

On napominje da na licu mesta nisu pronađene čaure ili patrone, što ukazuje da je na ptice pucano iz čamca i dodaje da je na zrenjaninskoj policiji da pronađe počinioca ili više njih.
 
Zajedno s ekološkom inspekcijom, na uviđaju su bili i veterinarska inspekcija, ornitolozi Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i policija iz Zrenjanina.
 
"Na terenu smo pronašli više od 40 leševa, a što se tiče strogo zaštićenih vrsta tu su velika bela čaplja i orao mišar, a od zaštićenih vrsta smo naišli na leševe kormorana i sive čaplje", navodi on.
 
U Društvu za proučavanje i zaštitu ptica Srbije ranije su saopštili da se na suprotnoj obali Tamiša nalazilo noćilište velikih vranaca koji su verovatno posećivali ribnjake, te da bi to mogao da bude razlog za ubijanje ptica.
  • Ns

    18.02.2022 12:43
    Kao što neko već reče, kormorani prave haos na ribnjacima. Kod manjih ribnjaka to se rešava upravo onako kako je opisano u članku: izlovom ptica kad niko ne gleda, jer su zaštićene zakonom.
    Pričao mi je čovek koji je sarađivao sa ribnjakom Ečka da su tamo ptice bukvalno desetkovale mlađ. Uz lokalce koji žive od krivolova, sasvim dovoljno da ribnjak bude u konstantnom gubitku.
  • Limun

    17.02.2022 17:27
    hmmmmm
    "Ovo je tipičan primer jer krivolov je prisutan u svim zemljama pa naravno i kod nas. U Italiji je to ozbiljna priča i lov i krivolov su na ozbiljnom nivou ali tamo niko neće reći da im je zemlja najgora na svetu."
    Malo sam pogrešio u interpunkciji i uneo zabunu. Ja sam rođen i ceo život živim na limanu ali sam poslom često u Italiji pa mi je poznata situacija. Ko nije često napolju ne može tako lako da poredi ko nije zlurad i maliciozan će potvrditi da Srbija nije savršena ali je itekako pristojna za život.
    Stranački botovi i ostali polusvet nek moje komentare preskoče jer je pisan normalnim ljudima a ne njima.
  • bane

    17.02.2022 13:25
    Ubijene u duzem vremenskom periodu...A inspekcijo gde si bila u duzem vremenskom periodu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina