Vučić: Srbija je bastion slobode i nezavisnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom Dana državnosti - Sretenja, da je Srbija bastion slobode i nezavisnosti, ali i garant mir na ovim prostorima.
Vučić: Srbija je bastion slobode i nezavisnosti
Foto: 021.rs
Vučić je u Palati Srbija, na dodeli odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, podsetio da se 15. februara obeležava početak Prvog srpskog ustanka 1804. kao i donošenje Sretenjskog ustava 1835. godine.
"Ustanici su su 1804. u Marićevića jaruzi podigli prvi slobodarski ustanak na Balkanu, koji će stvoriti nezavisnu Srbiju. Bez tog dana ništa ne bi izgledalo kao danas. Volja koju su narodni tribuni tog dana iskazali, žrtva na koju su bili spremni, koju su i podneli, postala je sastavni deo našeg DNK", kazao je predsednik Srbije.
Kako je dodao, zahvaljujući njima Srbija je uspela da izdrži stotine godina borbe za svoju, ali i tuđu slobodu i nezavisnost.
 
"Zahvaljujući njima nijedna žrtva nam nije bila teška, zahvaljujući njima smo bastion slobode i nezavisnosti, ali i garant mira na ovim prostorima, svesni njegove vrednosti, željni njegovog trajanja, kao i zajedničkog života i dobrih komšijskih odnosa sa onima koji nas okružuju", rekao je Vučić.
 
Prema njegovim rečima, ono što je veličanstveno i za Prvi srpski ustanak i za donošenje Sretenjskog ustava je da su naši preci, "ikao nepismeni seljački sinovi, ipak imali snage da izađu iz mraka i da prepoznaju i usvoje one vrednosti koje  najveći deo Evrope u tom vremenu nije poznavao, te da prepozna evropske vrednosti i potrebu za sistemom, koji je moguć u modernoj i jakoj državi".
 
"Srbija danas je najvećim delom ono što su oni hteli. Zemlja slobode i zemlje slobodnih, nezavisna zemlja, u kojoj se gradi, ona koja svoju budućnost drži u svojim rukama, mira, dostojanstva i jasnog sećanja na one koji su dali živote za to", kazao je Vučić.
 
Istakao je i da Srbija gaji najbliže odnose sa Republikom Srpskom ne dirajući u integritet Bosne i Hercegivine, ali je naglasio da "niko ne može da zabrani da se govori o jedinstvu naroda, istoj kulturi i jeziku".
  • Mile iz opštine

    16.02.2022 16:38
    Sramota je
    Lagati na Sretenje
  • Др

    16.02.2022 14:46
    Која Србија
    Можда не причамо о истој Србији.
    Нарочито су слободни Срби на Косову и Метохији, АВ и његови стручњаци су дозволили да настане та аждаја западне европе па у 21. вијеку имамо људе који не смију да изађу слободно испред својих кућа. И причамо о слободи. Е мој јуначе, отиђи мало на Косово и Метохија па ако опет будеш имао снаге да причаш о слободи, свака част.
  • Tuta

    16.02.2022 13:40
    A kakav izbor nosioca liste
    Sve moj do mojega
    Nema čak ni prišipetlje kusturice da se oglasi kao podrška gubitnicima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.