Najnovije vesti
Vesti Svet
"SVE JE SPREMNO ZA NAPAD" NATO traži dokaz od Rusije: Ne vidimo da smanjuju vojne snage na ukrajinskim granicama

"SVE JE SPREMNO ZA NAPAD" NATO traži dokaz od Rusije: Ne vidimo da smanjuju vojne snage na ukrajinskim granicama

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u utorak da zasad nema znakova deeskalacije iz Rusije i da ne vidi smanjenje ruskih vojnih snaga na ukrajinskim granicama.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Jens Stoltenberg Foto: Andreea Alexandru / Tanjug/AP
Jens Stoltenberg

Kremlj je ranije u utorak objavio da je počeo da povlači vojne snage raspoređene uz granicu s Ukrajinom i ponovno osudio zapadnu "histeriju" da Rusija planira invaziju na Ukrajinu.

Stoltenberg je rekao da pokreti ruskih snaga sami po sebi ne predstavljaju stvarnu deeskalaciju ako iza sebe ostavljaju opremu.

- Čak i ako Rusija povuče vojnike, ona često ostavlja opremu, što olakšava pregrupisanje snaga. Još nismo videli znakove deeskalacije, sve je pripremljeno za napad. Rusija treba da prestane da se priprema za rat i okrene se izgradnji mira - istakao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara odbrane članica NATO-a u sredu i četvrtak u Briselu.

Satelitski snimci ruskih trupa
Foto: MAXAR Technologies / Tanjug/AP
Satelitski snimci ruskih trupa

Upitan znači li to da u Moskvi ne govore istinu, Stoltenberg je rekao: "Dosad nismo videli znakove deeskalacije. Nastavićemo da pratimo šta radi Rusija, znakovi koji dolaze iz Moskve, da su voljni da krenu diplomatskim putem, daju razloga za oprezni optimizam."

Takođe je rekao da NATO nije primio nikakav odgovor iz Moskve na predloge Saveza za pregovore o bezbednosti.

Jens Stoltenberg je upozorio danas Moskvu da ne prizna samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

- Ako se to dogodi, to čhe biti još jedno eklatantno narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, jer nema sumnje da su Donjeck i Lugansk deo Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica. Ne samo to, to će biti i kršenje sporazuma iz Minska, pa će dodatno otežati pronalaženje političkog rešenja u okvirima dogovora postignutih u Minsku - rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, prenosi Rojters.