Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Italijani spremni za Evropu, Inter ima šta da kaže protiv Liverpula

Vreme čitanja: 7min | uto. 15.02.22. | 12:42

Vlahović preporodio Juve, Murinjo ne može da ne bude u pravu...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Pred nastavak evropskih kup takmičenja Italijani pucaju od optimizma. Posle dužeg vremena veruju da mogu da isprate svoje klubove do dobokog proleća na evropskoj sceni. U italijanskoj optici, Inter ima šta da kaže u sudaru sa Liverpulom, osokoljeni Juventus je favorit u meču sa Viljarealom, Napoli je u boljoj formi od Barselone, Lacio je, ako ništa drugo, na ravnoj nozi sa Portom, a Atalanta ne bi trebalo da se muči mnogo protiv Olimpijakosa.

Izabrane vesti

BASTONI I PERIŠIĆ KLJUČEVI ZA INTEROV USPEH

Oporavak Alesandra Bastonija je veoma važan za Simonea Inzagija jer bi mladi italijanski repezentativac trebalo da ima zadatak da zaustavi Mohameda Salaha, najubojitije oružje u četi Jirgena Klopa. Prema poslednjim informacijama iz Apijano Đentilea, Bastoni je praktično na korak od povratka na teren i sa velikom željom da bude na terenu sutra uveče na San Siru.

Arturo Vidal će zameniti Nikoloa Baralu koji neće igrati ni sutra, a ni u revanš meču na Anfildu zbog crvenog kartona. Čileanac ima veliko iskustvo u Ligi šampiona akumulirano u Juveu, Bajernu i Barseloni, ali ne može se reći da je u poslednje vreme davao ohrabrujuće signale.

Glavna uzdanica Intera je Ivan Perišić. Hrvatski interanacionalac prolazi kroz najbolji period u profesionalnom životu i sudar sa Liverpulom bi mogao da bude jedan od vrhunaca njegove karijere.

Sreda, 21.00: (3,35) Inter (3,50) Liverpul (2,25)

Najveći jaz između dva kluba je u napadu: trio Salah, Diogo Žota i Sadio Mane u Premijer ligi je postigao 36 golova dok je trio Intera u Seriji A (Lautaro Martinez, Edin Džeko i Aleksis Sančez) zatresao mrežu 23 puta. Razlika je još očiglednija u Ligi šampiona, Klopova trojka je dala 10 golova, a Inzagijeva samo četiri.

To objašnjava zašto je oporavak Bastonija od fundamentalnog značaja za Inzagija kao i povratak u formu Stefana De Fraja i Samira Handanovića.

Što se tiče šampionata, Inter je stavio do znanja da ozbiljno razmišlja da se žali na odluku nadležnih organa u apelacionom postupku da se utakmica Bolonja – Inter igra. Nerazuri žele da iskoriste presedan sa meča Verona – Roma u kojem smo imali sličan administrativni propust i koji je okončan u trećestepenom postupku dodelom pobede i tri boda Veroni.

SA VLAHOVIĆEM PROLEĆE STIGLO U JUVE DVA MESECA RANIJE

Dušan Vlahović i Paulo Dibala (©Reuters)Dušan Vlahović i Paulo Dibala (©Reuters)

Dolazak Dušana Vlahovića u Kontinasu se pokazao već posle dve nedelje kao pun pogodak vlasnika Juventusa. Sa srpskim centarforom Juve nije samo poboljošao sve svoje paremetre (broj šansi, šutevi u okvir gola, trčanje, driblinzi) na terenu već se promenilo i raspoloženje u klubu.

Čini se da su od transfera Dušana najviše profitirali Paulo Dibala i Matijs De Liht. Dva najvrednija igrača u Juveu, uz Federika Kjezu, prosto su doživeli renesansu. Od dva fudbalera koji su bili gotovo deprimirani i viđeni na izlaznim vratima Kontinase u junu, sada su postali stubovi novog Juventusa i žele da ostanu. De Liht koji peva Kotunjov evergrin “Italiano vero” se tumači kao signal da Holanđanin želi da ostane u Juveu uprkos sirenama iz Barselone. Ključ za produžetak saradnje je smanjenje raskidne klauzule u ugovoru defanzivca.

Protiv Verone, Sasuola i Atalante se video sasvim drugačiji Dibala u odnosu na prvi deo sezone: koncentrisan, inspirisan, naoštren i agresivan. Argentinac je paraleleno otvorio vrata i za reviziju prethodno postignutog dogovora sa upravom Juvea o produžetku ugovora. Kompromis između dve strane, koji se najčešće pominje, predviđa smanjeje fiksne plate i povećanje bonusa koji bi u ukupnom iznosu izjednačili prethodno dogovorenu sumu novca.

Prema najavama iz Kontinase u derbiju sa Torinom, na programu u petak, Juve bi trebalo da igra sa trozupcem Dibala, Vlahović, Alvaro Morata. Promene se najavljuju u veznom redu. Denis Zakarija je gotovo siguran startera, a šansu traži i Artur. U odbrani ćemo imati jednu sigurno promenu: strelac spasonosnog gola protiv Atalante Danilo neće moći da igra zbog kartona tako da će njegovo mesto zauzeti Huan Kvadrado. Takođe, na raspolaganje Masimilijanu Alegriju vraća se Bernardeski.

Inače, Gazaeta objavljuje zamimljivu listu zarada u Ligi šampiona od 1992. do danas. Na njoj je Juve na četvrtom mestu za zaradom od 934.000.000 evra, ispred su samo Bajern, Real Madrid i Barselona. Interesantno je da je Roma zaradila više novca do Milana i Intera u ovih 30 godina u Ligi šampiona: Rimljani su inkasirali 448.000.000 evra, a milanski klubovi po 413.000.000.

LEAO JE MIKS ŽORŽA VEE I TJERIJA ANRIJA

Rafael Leao (©Reuters)Rafael Leao (©Reuters)

Rafeal Leao je još jedna pobeda sa “zakašnjenjem” Zvonimira Bobana. Portugalskog asa iz Lila je doveo upravo Boban predstavljajući ga kao novog Kilijana Mbpaea. Nisu svi delili mišljenje Zvonea, ali ih je vreme, taj galantni gospodin, nateralo da promene stav i stanu u red obožavalaca Leaa.

Gazeta delo Sport danas predstavlja Leaa kao mešavinu Vee i Anrija i tvrdi da je cena Portugalca skočila na 60.000.000 evra. Kada se pogledaju brojevi Leaa iz prethodne i tekuće sezone, napredak je očigledan. Bivši igrač Lila nije samo postigao više golova, sedam u odnosu na pet, već je duplirao broj udaraca ka protivničkom golu, kao i broj dribilnga, povećao je i broj kreiranih šansi.

Međutim, postoji jedna tamna strana priče o Leau koja brine donekle Milan i još više fudbalera. Naime, tribunal u Lisabonu je presudio da Leao mora da obešteti Sporting Lisabon sa 16.000.000 evra pošto je prešao u Lil bez neophodnog odobrenja kluba. Produžetak ugovora Leaa sa Milanom zavisi od pravosnažne presude, pošto je pomenuta samo prvostepena.

Demetrio Albertini je pozvao navijače Milana da ne zvižde i ne protestuju protiv Franka Kesija jer tako ne čine dobro timu za koji navijaju. Po Albertiniju, Milanove ambicije da osvoji skudeto su direktno vezane za učinak Kesija, odnosno bez reprezentativca Obale Slonovače u najboljem izdanju šanse Rosonera da se domognu šampionske titule posle 11 godina se krune.

Izašla je i nova statistika koja ne ide u prilog Zlatana Ibrahimovića: Milan sa Ibrahimovićem na tribinama ili na klupi osvaja u proseku 2,86 bodova po utakmici, sa njim na terenu prosek je 1,36. Naravno, na pomenute podatke utiče i sticaj okolnosti jer je Ibra igrao kada je veliki broj igrača Milana odsustvovao zbog povreda ili Kovida-19.

FABIJAN RUIZ ZA SPALETIJEVU DUŠU I OČI LUISA ENRIKEA

Fabijan Ruiz (©Reuters)Fabijan Ruiz (©Reuters)

Fabijan Ruiz će biti više motivisan od klupskih drugova u dvoboju sa Barselonom u Ligi Evrope. Španac je već duže vreme na meti Barselone i verovatno bi već nosio dres Blaugrana da Katalonci nisu uleteli u finansijsku krizu. Drugi razlog je Luis Enrike. Selektor “Crvenih furija” nije zvao pod nacionalnu zastavu veznog igrača Napolija još od Evropskog prvenstva, a prvi prioritet u ovoj godini Ruiza je da zaigra na Mundijalu u Kataru. Pozornica dvoboja sa Barselonom je najbolja moguća prilika za bivšeg igrača Betisa iz Sevilje da povrati pažnju Luisa Enrikea.

Četvrtak, 18.45: (2,00) Barselona (3,60) Napoli (4,00)

Lučano Spaleti je preporodio Fabijana Ruiza dajući mu novu ulogu na sredini terena koja egzaltira sve kvalitete Španca. Posed lopte Napolija se bazira na talentu španskog asa i biće zanimljivo videti da li će Napoli uspeti da nametne svoj stili igre i posed lopte na terenu kluba koji je izmislio “tiki-taka”.

Pored Fabijana Ruiza na Kamp Nou će igrati Frank Andre Zambo Angisa pošto se Stanislav Lobotka povredio, tako ćemo videti ponovo Napoli sa afričkom kičmom: Kalidu Kulibali, Angisa, Viktor Osimen. Dok je Angisa logična i prirodna zamena za Lobotku, Spaleti još razmišlja koga da pošalje na teren umesto Matea Politana (takođe povređen) budući da je i Irving Lozano van stroja. Kandidati su Eljif Elmas i Kevin Malkvi. Makedonac je u prednosti dok je Francuz viđen kao moguće takitčko iznenađenje.

MURINJO IMA ODREŠENE RUKE, ROMA MISLI VEĆ NA SLEDEĆU SEZONU

Ništa ne može da poljulja poverenje vlasnika Rome i armije navijača Đalorosih: Žoze Murinjo je uvek u pravu, čak i kada gubi ili remizira sa ukosom poraza. Ispadanje iz Kupa Italije i nerešeni rezultati sa Đenovom i Sasuolom nisu doveli u pitanje poziciju Murinja već pojedinih igrača u Trigoriji. Štaviše, otišlo se i korak dalje, ova sezona je proglašena za tranzicionu i Murinjo će imati odrešene ruke da oblikuje tim tokom sledećeg leta po svom nahođenju.

Pored dugačke liste igrača koji će napustiti Trigoriju sledećeg leta pojavila se i lista fudbalera koji su pod sve većim znakom pitanja. Reč je o Mančiniju, Karsdorpu, Ibanjezu, Veretuu i Šomurodovu.

Mančini je previše nervozan i nema kontinuitet forme. Defanzivac Rome je u svih pet najvažnijih liga dobio najviše žutih kartona u ovoj sezoni: čak deset. A taj broj je začinio i jednim crvenim kartonom.

Karsdorp nije uspeo da se nametne kao pouzdano rešenje za desni bok i odnos sa Murinjom, eufemistički rečeno, nije najbolji. Ibanjez je odlično počeo jesenanas u prvenstvu, ali je onda imao veliki pad forme i nije uspeo da se vrati na prvobitni nivo. Povreda koja će ga odvojiti više od mesec dana od terena ne pomaže mnogo da bude potvrđen u sastavu za sledeću sezonu.

Veretu se bukvalno, u fudalskom smislu, ne razume sa Murinjom. Od promašenog penala protiv Juventusa Francuz je izgubio i samopouzdanje i nije uspeo više da igra na svom nivou. Na poslednje četiri utakmice nije nijednom bio ni užem izboru za startnu postavu. Budući da je za Veretua zainteresovano nekoliko klubova nije teško zamsliti da već u junu bude prodat.

Šomurodov je posebna priča. Uzbekistanca je došao u Romu uz blagoslov Murinja, ali nije uspeo da se izbori za mesto u startnoj postavi. Naprotiv, u međuvremenu je izgubio i status prve rezerve u napadu pošto je u Murinjovoj hijerarhiji sišao na mesto iza Feliksa.


tagovi

Žoze Murinjo

Obaveštavaj me

Inter
Juventus
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara