ŠOLC DANAS SA PUTINOM Moskva poručila Briselu: Ako počnu da ubijaju nađe građane bilo gde, odgovorićemo!
Foto: / BEEM / Beem / Profimedia

diplomatska ofanziva

ŠOLC DANAS SA PUTINOM Moskva poručila Briselu: Ako počnu da ubijaju nađe građane bilo gde, odgovorićemo!

Planeta -

Tenzije rastu a zapadni lideri pokušavaju da ih smire

Ruski ambasador pri EU u utorak je rekao da će Rusija "odgovoriti" ako počnu da ubijaju njene građane bilo gde, pa tako i na istoku Ukrajine.

"Nećemo izvesti invaziju na Ukrajinu ako nas ne isprovociraju da to učinimo", rekao je ambasador Vladimir Čižov, a prenose RIA Novosti. "Ako Ukrajinci krenu u napade protiv Rusije, nemojte se čuditi ako odgovorimo. Ili ako počnu otvoreno da ubijaju ruske građane bilo gde - u Donbasu ili negde drugde".

Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine kažu da vlada u Kijevu priprema ofanzivu protiv njih, piše Hina.

Ukrajina sa druge strane optužuje Rusiju da je planira napad jer je nagomilala više od 100.000 vojnika uz zajedničku granicu.

Dok se razmenjuju optužbe i pretnje, traje intenzivna diplomatska ofanziva zapadnih lidera u pokušaju da se smire napetosti i deeskalira kriza na rusko-ukrajinskoj granici.

Predsednik je bio ironičan

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u ponedeljak svoje građane da podignu zastave i zajedno pevaju nacionalnu humnu u sredu, 16. februara, kada bi, prema pisanju zapadnim hedija, ruska invazija mogla da počne.

"Rečeno nam je da će 16. februara biti dan napada, ali mi ćemo ga učiniti Danom jedinstva Ukrajine", rekao je Zelenski. "Pokušavaju da nas uplaše ali ćemo na taj dan izneti naše žute i plave zastave i pokazati celom svetu da smo jedinstveni".

Ukrajinski zvaničnici pojasnili su da je predsednik bio skeptičan prema prognozama Zapada i da on ne očekuje napad u sredu.

Predsednik je bio "ironičan", rekao je Rojtersu savetnik Zelenskog, Mihailo Podoljak.

Šolc VS. Putin

Nemački kancelar Olaf Šolc sastaće se danas, prvi put, sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

U pokušaju da se spreči rat, lider najvećeg ruskog trgovinskog partnera u Evropi upozoriće Putina na dalekosežne posledice ako napadne Ukrajinu.

Predviđeno je da će sastanak u Kremlju trajati nekoliko sati, a na kraju će biti održana zajednička konferencija za novinare.

Poseta dolazi u vreme kada su nemačko-ruski odnosi na najnižoj tački.

Šolc, koji je juče posetio Kijev, rekao je da će lobirati kod Putina za smirivanje krize u Ukrajini a gomilanje ruske vojske na rusko-ukrajinskog granici opisao je kao "neshvatljivo".

Takođe je upozorio Rusiju da ne pokreće napad na Ukrajinu i naglasio da su EU i SAD spremne da odgovore oštrim ekonomskim sankcijama.

Bolne sankcije

Uoči Šolcove mirovne turneje, ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Melnik pozvao je kancelara da zauzme čvrst stav prema Putinu.

"Samo jasan ultimatum Putinu s rokom da naredi povlačenje svoje do zuba naoružane horde najkasnije do 16. februara može da spase svetski mir", rekao je Melnik.

"Ako šef Kremlja zanemari ovo poslednje upozorenje, vrlo bolne preventivne sankcije Rusiji morale bi biti uvedene korak po korak već sledeći dan", dodao je on.

Melnik je rekao da bi sankcije trebalo da uključuju ​​potpuni embargo na uvoz nafte, gasa, uglja i druge strateške robe, zamrzavanje ruske državne imovine u inostranstvu, potpunu zabranu ulaganja u Rusiji i opsežne lične sankcije protiv ruskih čelnika i oligarha.

Nemačka šefica dipomatije Analena Berbok ponovo je pozvala Rusiju da povuče svoje trupe sa svoje granice. Odgovornost za smirivanje stanja "jasno je na Rusiji", rekla je pre odlaska u Španiju.

Američki predsednik Džo Bajden takođe je upozorio da bi ruska invazija na Ukrajinu takođe rezultirala obustavom gasovoda Severni tok 2 za Baltičko more.

Sam Šolc je pre svog odlaska govorio o "vrlo, vrlo ozbiljnoj pretnji miru u Evropi".

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track