Fudbal

Nastavlja se Liga šampiona, šlager u Parizu

Nastavlja se Liga šampiona, šlager u Parizu
Foto: Tanjug/AP/Mičel Euler | Nastavlja se Liga šampiona, šlager u Parizu

Nakon nešto više od dva mjeseca pauze na scenu se vraća fudbalska Liga šampiona i to mečevima osmine finala. Danas će u prvim mečevima ove faze takmičenja snage da odmjere Pari Sen Žermen i Real Madrid, odnosno Sporting i Mančester siti.

Elitno klupsko takmičenje bez dileme je u čemu fudbalski sladokusci najviše uižvaju. Početkom decembra spuštena je zavjesa na grupnu fazu Lige šampiona i sve do danas čekali smo na mečeve eliminacione faze.

Čekanje se isplatilo i već na startu ćemo uživati u duelu dva tima koja su bez dileme favoriti za pehar. Bogati "prinčevi" koji su posljednjih sezona uložili stotine miliona evra na pojačanja od 21 čas dočekuju "kraljevski klub" najtrofejniji tim u ovom takmičenju. PSŽ i Real su se posljednji put u eliminacionoj fazi susreli u osmini finala sezone 2017/2018.

Španski tim je tada slavio ukupnim rezultatom 5:2 i na kraju te godine su došli do posljednje i 13. titule prvaka Evrope u bogatoj istoriji. Prije i poslije toga su igrali u grupnim fazama Lige šampiona i u ta četiri duela PSŽ je ostvario dvije pojede, a Real jednu.

Ove sezone PSŽ je bio primoran da se zadovolji drugim mjestom na tabeli Grupe A iza još jednog favorita takmičenja Mančester sitija, dok je Real osvojio prvo mjesto u Grupi D ispred Intera iako je igrao to principu toplo hladno što pokazuje i poraz od moldavskog Šerifa u Madridu.

Ovaj meč će biti posebno zanimljiv i zbog napadača francuske ekipe Kilijana Embapea koje na ljeto ove godine ističe ugovor i već mjesecima se priča da će mu naredna destinacija biti Real. PSŽ je već odbijao unosne ponude iz Madrida i kako stvari stoje za koji mjesec će jedan od najboljih napadača današnjice otići bez obeštećenja, iako treba ostaviti i mogućnost da se u finišu dvije strane dogovore i Embape ostane u Francuskoj.

Zanimljivo je da se treneri ove dvije ekipe ne mogu pohvaliti baš bajnim rezultatima u duelim sa večerašnjim rivalom. Maurisijo Poketino, trener Parižana ima bogatu istoriju duela sa Realom. Vodio je ekipe u devet utakmica i to vodeći Espanjol i Totenhem. Ostvario je po jednu pobjedu i remi i čak sedam poraza, a zanimljivo u svih sedam utakmica vodio je Espanjol koji za to vrijeme nije postigao niti jedan pogodak.

S druge strane Karlo Anćeloti je protiv PSŽ vodio ekipe u tri meča i to Bajern i Napoli i ima skor od dva remija i poraz. On je ujedno i godinu i po vodio "prinčeve" i dosta je upoznat kako funkcioniše klub.

U drugom meču večeri Sporting će dočekati Mančester Siti. Prije ove osmine finala, Sporting se samo jednom plasirao u nokaut fazu Lige šampiona kada je u sezoni 2008/09. doživio ponižavajući poraz od Bajerna ukupnim rezultatom 1:12.

Na drugoj strani, Siti je devetu sezonu zaredom prošao grupnu fazu, a prošle godine su poraženi u finalu od rivala iz Engleske Čelsija. I Siti je posljednjih godina uložio stotine miliona evra na pojačanja i osim prošle sezone kada su bili na korak do pehara nisu otišli dalje od četvrfinala.

Ove sezone se menadžer Pep Gvardiola i njegov tim nadaju da napokon mogu da podignu popularni ušati pehar. Siti je u osminu finala prošao kao pobjednik Grupe A, dok je Sporting bio drugi u Grupi C i pored toga što je izgubio prva dva meča. Jedini prethodni duel ova dva tima odigrala su u osmini finala Lige Evropa u sezoni 2011/12. i tada je prošao lisabonski tim.

Utakmice u Parizu i Lisabonu igraju se od 21 čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije