Zanimljivosti

Koje cvijeće treba da poklanjate za Dan zaljubljenih i koju simboliku ono ima

Koje cvijeće treba da poklanjate za Dan zaljubljenih i koju simboliku ono ima
Foto: JessBaileyDesign/Pixabay | Koje cvijeće bi trebalo da poklanjate za Dan zaljubljenih i koju simboliku ono ima

​Vjerovatno je većina vas ubijeđena da nepogrešivo zna koja se boja cvijeća poklanja za Dan zaljubljenih. Da, vjerovatno mislite da je uvijek prikladno pokloniti crveno cvijeće, a naročito ruže.

U suštini, nećete pogriješiti. Crvena ruža jeste uvijek prigodan poklon kada hoćete da pokažete nekome da ga volite, ali je ona prihvatljivija kao dar partnerki s kojom ste u emotivnoj vezi nego nekom kome se udvarate.

Naime, upravo su crvene ruže prikladne kao romantičan poklon voljenoj osobi, jer povezuju simboliku crvene boje i ruže, koja je i sama po sebi simbol naklonosti, pažnje i dubokih ljubavnih osjećanja.

Ali, ako ste samo u nekog zaljubljeni ili prema njemu gajite simpatije, pa mu se još samo udvarate, poznavaoci cvijeća kažu da je daleko prikladnije pokloniti toj osobi ružu u nekoj nježnijoj, na primjer - roze boji.

Pored ruža koje su glavni simbol Dana zaljubljenih, postoji još nekoliko vrsta cvijeća koje je prigodno poklanjati za ovaj praznik, kako zbog njihove simbolike, tako i zbog poruke koju njim šaljete voljenoj osobi.

Ukiliko želite da u vašem buketu, kao kod većine ne budu ruže, možete da se odlučite i za karanfil. Crveni karanfili simbolizuje duboku ljubav s divljenjem, dok buheli iskrenu ljubav i sreću.

Nećete pogriješiti ni ako voljenoj osobi na ovaj praznik poklonite orhideje, koje simbolizuje rijetku i nježnu ljepotu. Ružičastim se orhidejama šalje poruka ljubavi, nježnosti, šarma i osjećajnosti.

Još jedan cvijet koji je dobar izbor za darivanje na ovaj dan jeste lala ili tulipan. Slično kao i crvene ruže, crveni tulipani su takođe povezani s ljubavlju. Ovo elegantno i lijepo cvijeće simbolizuje vječnu, istinsku i savršenu ljubav. Buketom crvenih lala se uz izjavljivanje ljubavi ističe i međusobno povjerenje.

Praznik Svetog Valentina vezuje se za legendu o braku mlade hrišćanke s rimskim vojnikom, koji je iz ljubavi prema njoj takođe postao hrišćanin.

Tokom priprema za brak oboje su se na smrt razboljeli, a svetac im je brak blagoslovio dok su umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.

Kako pravoslavni vijernici danas slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i poljskih radova, pored cvijeta za koji se opredijelite da poklonite odabranoj osobi, pravi izbor biće i zdravica uz čašu dobrog vina.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije