Negotin: Trifundan po tradiciji obeležen u Rajačkim pivnicama 1Foto: TOON

Vinari i vinogradari Negotnske krajine, po tradiciji, proslavalju praznik Svetog Trifuna, koji se u narodu slavi kao zaštitnik mnogih zanata. Na današnji dan se odlazi u vinograde, orezuje loza i vinom zalivaju čokoti, kako bi vinogradu posle dugog zimskog perioda, time povratili snagu da bi počeo da buja u proleće.

Najveći vinarsko – vinogradarski praznik danas se proslavljao u više negotinskih sela, ali su kao po običaju centar dešavanja bile Rajačke pivnice koje se nalaze nedaleko od sela Rajac.

– Predstavljaju jedinstven arhitektonski kompleks vinskih podruma nastao od polovine XVIII do tridesetih godina XX veka. Kompleks čini 270 pivnica oko centralnog trga sa česmom. Građene su od tesanog kamena i brvana, a pokrivene ćeramidom. Podrumi su delimično ukopani u zemlju kako bi temperatura vrlo malo varirala tokom godine, a na spratu su prostorije za boravak u doba berbe i negovanja vina- kažu u Turističkoj organizaciji opštine Negotin

Trifundan, rekli su nam u Rajcu, najavljuje početak radova u vinogradarstvu, kao i početak turističke sezone na Rajačkim pivnicama.

Negotin: Trifundan po tradiciji obeležen u Rajačkim pivnicama 2
Foto: TOON

Iako je sredina februara, gostiju je bilo i danas, a domaćini su otvorili svoje pivnice za sve one koji su došli iz Negotina, Zaječara, Majdanpeka i drugih gradova.

– Rajačke pivnice su vinska varoš, kompleks objekata izgrađenih za proizvodnju i čuvanje vina i u saradnji sa meštanima Rajca potrudili smo se da i ovog puta pivnice budu otvorene, da gosti koji su došli od svojih domaćina mogu da saznaju nešto više o ovom jedinstvenom arhitektonskom kompleksu, naravno da probaju čuvena vina, a seoska turistička domaćinstva prime goste – kazao je direktor opštinske Turističke organizacije Dušan Petrović.

Danas je u centru pivnica, kraj zapisa, shodno običajima prerezan slavski kolač uz molitvu rajačkog paroha, protonamesnika Petra Čolića. Ovogodišnji domaćin slave, Miloš Mišić, koji je sedma generacija vinara i vinogradara, slavu je preneo narednom kolačaru Ivani Mišić.

Kako običaji i tradicija nalažu, u vinogradima Rajca na Trifundan je orezan i prvi čokot, a da bi godina bila rodna i od grožđa se dobila dobra i kvalitetna vina, loza je zalivena vinom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari