Zelenski: Kijev i dalje želi u NATO 1Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da njegova zemlja i dalje želi članstvo u NATO, uprkos protivljenju Rusije i skepticizmu pojedinih zapadnih država.

Zelenski je rekao novinarima da brojni lideri smatraju da Ukrajina ne bi trebalo da preuzme takav rizik i da ne pokreće pitanje članstva u NATO, zbog opasnosti vezanih za reakciju Rusije.

Mislim da bi trebalo da nastavimo izabranim putem, izjavio je Zelenski, javlja Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin podržaće reakciju Rusije na odgovore SAD i NATO-a o bezbednosnim garancijama u odgovarajućem trenutku, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Španski list „Pais“ u osvrtu kaže da je Zapad suočen s „velikom Putinovom igrom“, jer „ruski predsednik više ne može da uzmakne ako ne dobije rešenje s osetnim zadovoljenjem njegovih zahteva, budući da bi ga to veoma koštalo i na unutrašnjoj i medjunarodnoj pozornici“.

Nemački kancelar ONemački kancelar Olaf Šolc upozorio je danas da bi ruska invazija na Ukrajinu imala „dalekosežne i teške posledice“ i naveo kako je spreman u svakom trenutku da donese odluku o sankcijama Rusiji. Olaf Šolc (Scholz) danas putuje u Kijev u nastavku diplomatskih napora Zapada za smirivanje rusko-ukrajinskih tenzija.

Kriza u Ukrajini već neko vreme okupira javnost, a vest o tome da Rusija preti raspoređivanjem raketnog sistema „Iskander M“ u Srbiji izazvala je veliku pažnju, ali i probudila strahove naših čitalaca.

Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović rekao je za N1 da, prema procenama ambasade u Ukrajini, boravi oko 300 državljana Republike Srbije od kojih je, procenjuje se, oko 100 u Kijevu. Jovanović je rekao da se građani javljaju ambasadi i interesuju, kao i da su neki već ranije, pre odluke o preporukama napustili Ukrajinu. On kaže da ne treba dizati paniku, ali da se treba ponašati u skadu sa situacijom.

Dok ukrajinska kriza i forsirani strah od ruske invazije iz dana u dan pumpaju cene sirove nafte na svetskom tržištu, akcije na azijskim i evropskim berzama padaju, što je posledica zabrinutosti ulagača zbog jačanja napetosti između SAD i Rusije, piše sajt Energija Balkana pozivajući se na izveštaje svetskih agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari