BiH

Sestra potporučnika ubijenog u Dobrovoljačkoj: Nadamo se pravdi

Sestra potporučnika ubijenog u Dobrovoljačkoj: Nadamo se pravdi
Foto: Arhiva/ Anadolija | Sestra potporučnika ubijenog u Dobrovoljačkoj: Nadamo se pravdi

SARAJEVO, BANJALUKA - Živimo u nadi, ne odustajemo i nadamo se da ćemo dočekati pravdu, ističe Gordana Gvozdenović iz Han Pijeska, sestra Obrada Gvozdenovića, potporučnika JNA koji je ubijen 2. maja 1992. godine na Skenderiji, u Sarajevu.

Komentarišući saznanja da bi optužnica za zločin u Dobrovoljačkoj ulici konačno trebalo da bude podignuta, Gvozdenovićeva za "Nezavisne novine" naglašava da su porodice izgubile povjerenje u pravosuđe, ali da očekuju pravdu, te dodaje da je taj proces trebalo davno da bude završen. "To je činjenica, to svi znamo", naglasila je Gvozdenovićeva.

Njen brat je, podsjeća, prije nego što će biti ubijen, došao iz Zagreba i bio je na obezbjeđenju u Vojnoj bolnici u Sarajevu. 

"Oni su krenuli da evakuišu ranjene iz Doma JNA. Bili su vidno obilježeni, znalo se da je bila u pitanju evakuacija ranjenih", naglašava Gvozdenovićeva.

Više izvora potvrdilo je za "Nezavisne novine" da bi Tužilaštvo BiH uskoro trebalo da podigne optužnicu za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, a koji se dogodio 2. i 3. maja 1992. godine nad pripadnicima JNA.

Naši izvori istakli su da su počela saslušanja osumnjičenih u ovom predmetu, a jedan od sagovornika "Nezavisnih novina" čak nam je rekao i da bi optužnica mogla biti podignuta već u ovom mjesecu.

Naš drugi izvor napominje da je u bošnjačkim krugovima u Sarajevu zavladala panika, jer Tužilaštvo BiH saslušava osumnjičene u predmetu "Dobrovoljačka". Iz Tužilaštva BiH kažu da se intenzivno radi na ovom predmetu.

"Predmet je u završnoj fazi i uskoro će biti donesena tužilačka odluka", rekli su iz Tužilaštva BiH za "Nezavisne novine".

Veljko Lazić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, takođe smatra da je krajnje vrijeme da konačno bude podignuta optužnica za ovaj zločin. "Mora se jednom dokazati da je neko ubijao i Srbe. Nisu Srbi ubijali sami sebe. Podržavamo podizanje optužnice i moja organizacija će biti uz to. Ako treba, ići ćemo i protestovati da se to što prije uradi te da vidimo ko će biti optužen i kad će biti optužen", rekao je Lazić za "Nezavisne novine".

Tužilaštvo BiH, podsjetimo, naredilo je 2018. godine ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića u predmetu "Dobrovoljačka ulica".

Istraga je nastavljena zbog sumnje da je počinjen ratni zločin, a odlukom je van snage stavljena ranija naredba o obustavljanju istrage od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naređeno ponovno otvaranje istrage. Žalbe u odnosu na devet lica su odbijene kao neosnovane, a jedna je odbačena. Podsjetimo, pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige", MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine. Ubijena su 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci. Zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije