14. februar  2022. 18.32  | Izvor: Tanjug

Urgencija Zaštitnika građana borca podigla na rang listi

BEOGRAD -

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je danas da je osobi sa invaliditetom, koja im se obratila, vreme provedeno u ratu priznato kao poseban radini staž u dvostrukom trajanju, čime joj je povećan ukupan broj bodova na rang listi komisije Grada Beograda za rešavanje stambenih potreba učesnika NOR-a, vojnih invalida i članova porodica palih i umrlih boraca i ratnih vojnih invalida.

"Pritužilac nas je krajem godine obavestio da je njegov predmet rešen pozitivno, da mu je usvojen prigovor na Predlog preliminarne rang liste, tačnije da je nadležna komisija donela rešenje kojim mu se utvrđuju dodatni bodovi po osnovu učešća u oružanim akcijama i da je sada na višem mestu na rang listi", saopštio je Zaštitnik građana.

pasalic

Pašalić je, kako naglašava, reagovao po pritužbi osobe sa invaliditetom u septembru 2021. godine i pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Sekretarijata za imovinske i pravne poslove Gradske uprave Beograda, Zajedničke komisije za rešavanje stambenih potreba učesnika NOR-a, vojnih invalida i članova porodica palih i umrlih boraca i ratnih vojnih invalida i Komisije za stambena pitanja gradonačelnika Beograda.

Zaštitnik je utvrdio da nadležne komisije tokom izrade preliminarne liste za rešavanje stambenih potreba nisu, uprkos dostavljenoj dokumentaciji, pritužiocu priznale vreme provedeno u ratu kao poseban staž u dvostrukom trajanju, tačnije da nisu postupale u skladu sa zakonom i presudama Upravnog suda kojima je poništeno više njihovih odluka.

Nakon urgencije Zaštitnika građana, Sekretarijat za imovinske i pravne poslove je sredinom decembra naveo da je obrazovana nova Komisija za stambena pitanja gradonačelnika Beograda u čijoj nadležnosti će biti i postupci Zajedničke komisije za rešavanje stambenih potreba učesnika NOR-a, vojnih invalida i članova porodica palih i umrlih boraca i ratnih vojnih invalida koji nisu okončani, navodi se u saopštenju.