Đukanović odbio da potpiše

Milo Đukanović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Izvor: RTCG

Ponedeljak, 14.02.2022.

17:17

Đukanović odbio da potpiše
EPA/EFE/Boris Pejovic

Po ovom zakonu predviđeno je da se lokalni izbori u 14 opština održe u jednom danu.

To je značilo i odlaganje ranije raspisanih izbora u Beranama i Ulcinju.

“Na osnovu člana 94 stav 1 Ustava Crne Gore vraćam na ponovno odlučivanje Zakon o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je donela Skupština Crne Gore 27. saziva na sednici Trećeg vanrednog zasedanja u 2022. godini, dana 4. februara 2022. godine”, navodi Đukanović u dopisu potpredsedniku Skupštine Strahinji Bulajiću.

Đukanović podseća da je na sednici trećeg vanrednog zasedanja 4. februara 2022. godine usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Među razlozima za takvu odluku, Đukanović podseća da je odluku o raspisivanju izbora za odbornike, u Skupštini opštine Berane i Skupštini opštine Ulcinj, doneo 26. januara 2022. godine i da je ista stupila na snagu danom donošenja.

“Želim da ukažem da bi se proglašavanjem ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem Predsednika Crne Gore saglasno njegovom smislu i duhu, otvorilo pitanje očuvanja ustavnosti i zakonitosti, te pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države, kao i poštovanja ustavne zabrane retroaktivnog dejstva zakona i drugih propisa. Na osnovu izloženog, cenim razložnim da se Zakon o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi vrati Skupštini na ponovno odlučivanje”, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Skupština je 4. februara usvojila Predlog za izmene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je predviđeno da se lokalni izbori u 14 opština održe u jednom danu.

Od 57 poslanika, 46 je glasalo za usvajanje, a 11 je bilo protiv toga.

Za usvajanje su glasali poslanici koalicije "Crno na bijelo", Socijalističke narodne partije (SNP) i opozicije.

Protiv su bili poslanici Demokratske Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore. Poslanici Demokratskog fronta (DF) nisu bili u sali.

Dopune Zakona su u skupštinsku proceduru predali koalicija "Crno na bijelo" i opozicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: