BiH

Obilježen Dan boraca RS: Srbi nikada nisu vodili okupatorske ratove

Obilježen Dan boraca RS: Srbi nikada nisu vodili okupatorske ratove
Foto: Srna | Obilježen Dan boraca RS: Srbi nikada nisu vodili okupatorske ratove

VIŠEGRAD - Srbi nikada nisu vodili okupatorske ratove na štetu nekog drugog naroda, nego su uvijek branili svoju zemlju, jezik i identitet. Mi iz Republike Srpske nikome ne želimo zlo. Naše ne damo, tuđe nećemo.

To su neke od poruka iz Višegrada, sa obilježavanja 218 godina od početka Prvog srpskog ustanka i Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske. 

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, delegacije Narodne skupštine i Boračke organizacije Republike Srpske. Višković je izjavio da Srbi nikada nisu porobljavali i otimali tuđu zemlju.

"Svih ovih 200 godina mi samo branimo svoje. Branimo svoju zemlju, jezik i identitet", poručio je Višković.

On podsjetio da su raspadom Jugoslavije Srbi došli u poziciju da nisu više svi vezani za maticu Srbiju. 

"Mnogi su skupo platili cijenu ostanka na tim prostorima, a jedino je Republika Srpska uspjela da sačuva jedan prostor, entitet gdje Srbi imaju svoja zaštićena prava, institucije i polažu pravo da žive svoji na svome", rekao je Višković i dodao da je ovo srpska zemlja i prostor, te da Srbi nisu ništa ni od koga oteli.

Višković je svim borcima čestitao Dan boraca Republike Srpske, a isto je učinio i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, koji je istakao da će Narodna skupština i u budućnosti činiti sve da se unaprijedi zakonodavni okvir kojim se obezbjeđuje bolji položaj boraca i ratnih vojnih invalida u Republici Srpskoj.

I srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Dan boraca i Dan prvog srpskog ustanka, ističući da su srpski borci uvijek bili na pobjedničkoj strani - strani borbe za slobodu, istinu i pravdu, bez obzira na žrtvu i visoku cijenu koju su plaćali. Dan boraca obilježen je i u ostalim gradovima i opštinama širom Srpske.

U prostorijama Boračke organizacije grada Banjaluka je na prijemu povodom Dana Boračke organizacije Republike Srpske uručena novčana pomoć od po 100 KM za 20 pripadnika iz reda porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

Prijemu je prisustvovao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je rekao da grad godišnje oko 1,1 milion KM izdvaja za stambeno zbrinjavanje, rehabilitaciju i liječenje ove kategorije.

Sa obilježavanja Dana boraca Republike Srpske u Prijedoru, tamošnji gradonačelnik Slobodan Javor izjavio je da je 14. februar jedan od najvažnijih datuma u zemlji.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je opredjeljenje lokalne zajednice da njeguje sjećanje na borce koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske i iskaže zahvalnost svima koji su učestvovali u borbi za slobodu.

Sa obilježavanja u Bijeljini, ratni ađutant Rajko Banduka istakao je da ono što su borci postigli u ratu treba čuvati, njegovati i poštovati. Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da je Republika Srpska najveća pobjeda srpskog naroda krajem 20. vijeka, koja je proglašena u miru, a odbranjena u ratu.

Polaganjem cvijeća i služenjem parastosa za poginule borce u Trebinju je obilježen Dan boraca Republike Srpske i Dan Prvog srpskog ustanka.

Ovaj dan su čestitali i brojni lideri stranaka - predsjednici SP Petar Đokić, SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, US Nenad Stevandić, potom predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić i drugi.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije