Slavlje Remsa (©AFP)
Slavlje Remsa (©AFP)

Titula za Remse! Magični Kuper Kap, ali je Donald bio junak 56. Superboula (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | pon. 14.02.22. | 03:44

Tim iz Los Anđelesa osvojio Lombardijev trofej posle pobede nad Sinsinatijem sa 23:20. Novi preokret četa Šona Mekveja u plej-ofu i druga titula u istoriji franšize, a prva posle povratka u Kaliforniju

Holivud slavi – Los Anđeles je na NFL tronu. U dramatičnom 56. Superboulu, Remsi su pobedili Sinsinati Bengalse sa 23:20. Magični hvatač Kuper Kap i fenomenalni defanzivni tekl Eron Donald doneli su franšizi iz Kalifornije toliko željenu titulu. Četa Šona Mekveja je stigla do drugog trofeja Vinsa Lombardija, a prvog otkad se franšiza vratila u Los Anđeles. Premijerna kruna je osvojena u Sent Luisu.

Pre tri godine, Nju Ingland Petriotsi su stali na putu Remsima, ali sada je najvredniji pehar u američkom sportu konačno u rukama Donalda i kompanije.

Izabrane vesti

Jedan od najboljih defanzivaca svih vremena, Eron Donald, u osmoj sezoni u ligi, iz drugog pokušaja, stigao je do Lombardijevog trofeja. Bio je junak ovog Superboula. U poslednjem napadu je zaustavio Džoa Baroua, za veliko slavlje na stadionu Sofaj. Remsi su nasledili Tampa Bej Bakanirse na NFL tronu. Pre meča pojavile su se glasine da bi Donald mogao posle ove utakmice i da završi karijeru. Nadamo se da nisu tačne...

Bengalsi mogu da žale, imali su prednost od 20:13 na startu treće četvrtine, ali je onda napad stao. Barou je zaustavljen, probudio se Donald i moćna defanzivna linija Remsa. Često je vođa napada tima iz Ohaja "sekovan". Ofanzivna linija je bila odlična u prvih 30 minuta, ali u nastavku su Donald, Leonard Flojd i Von Miler bili sjajni i dobili rat na liniji skrimidža. Posle tačdauna magičnog Kuper Kapa, drugog na meču, tim iz Los Anđelesa je preokrenuo rezultat, poveo sa 23:20, ali je ostalo 85 sekundi za Baroua. Imali su Bengalsi šansu za istoriju, ali velika greška mlade ekipe i trenera Zeka Tejlora.

Imao je Sinsinati drugi drajv za jedan jard na sredini terena, mogao je makar za fild gol i produžetak. Barou je bacio loptu u "bunar", u sledećoj akciji je Pirajn, rezervni raning bek, zaustavljen. Ostalo je da se igra na sve ili ništa. Morao je tim iz Ohaja da potroši i tajm-aute. Nije se išlo na trčanje, bilo je malo vremena do kraja, samo 43 sekunde.

Barou je oklevao na četvrtom daunu, a veliki majstor, meastralni, defanzivni MVP lige 2020. i 2021. godine, Eron Donald, bio je najbolji kada je bilo najpotrebnije, uspeo je da zaustavi kvoterbeka ekipe iz Ohaja. Barou je iz očaja bacio loptu u prazno. I tada je bilo sve gotovo. Remsi su novi vladari Amerike. Pre dve nedelje je takođe odbrana zaustavila poslednji napad San Franciska u finalu NFC-a.

Eron Donald (©AFP)Eron Donald (©AFP)

Za MVP 56. Superboula izabran je maestralni risiver Kuper Kap koji je postigao dva tačdauna, ukupno šest u ovom plej-ofu. Posle nagrada za najboljeg ofanzivnog igrača godine, sada je stigao do novog laskavog priznanja. Pre tri godine nije igrao u Superboulu protiv Petriotsa jer je povredio koleno i morao da ide na operaciju. Osim Kapa i Donalda, ne treba zaboraviti ni kvoterbeka Metjua Staforda, koji je, kao i Brejdi prošle godine sa Tampa Bej Bakansima, u debitantskoj sezoni u novom timu, podigao Lombardijev trofej posle 12 godina mučenja u Detroit Lajonsima.

Remsi su opravdali ulogu favorita, a Šon Mekvej je postao najmlađi trener na NFL tronu. Ima samo 36 godina, a sa 30 je imao ruki sezonu kao glavni stručnjak. Kormilar Remsa je dobio čak 48 od 49 utakmica kada je vodio na poluvremenu. Tradicija je i ovoga puta ispoštovana. Bengalsi su poraženi i u trećem Superboulu. Dva puta su bili kobni San Francisko Fortinajnersi. Lombardijev trofej je primio Sten Krenke, vlasnik Remsa.

Tim iz Los Anđelesa je bolje otvorio meč, poveo je sa 13:3. Staford je bio siguran u prvoj četvrtini, precizan. Na startu meča je briljirao Odel Bekam. Nekadašnja zvezda Džajansta i Braunsa je postigla prvi tačdaun na meču. Probudili su se Bengalsi posle -10 na startu druge četvrtine. Ti Higins je poentirao posle trik akcije i dodavanje za tačdaun Džoa Miksona, raning beka tima. U narednom napadu, kod rezultata 13:10, do tada najbolji igrač Odel Bekam se povredio. Najverovatnije je opet pokidao prednji ukršteni ligament kolena. Sledi pad i problemi za Remse. Kap je bio često udvajan, a ostali risiveri, pre svega Van Džeferson, ništa nisu mogli da uhvate. Igra trčanjem je bila očajna. Rotirao je Mekvej trojicu trkača, Kema Ejkersa, Darela Hendersona i Sonija Mišela, ali bedem Bengalsa nije popuštao.

Na startu treće četvrtine, Barou je bacio tačdaun pas ka Tiju Higinsu. Hvatanju je prethodila nedozvoljeno povlačenje kacige direktnog čuvara, kornerbeka Džejlena Remzija, ali sudije to nisu videle i dosudile prekršaj snažnog risivera. U sledećem napadu, Staford baca drugi presečeni pas. Džeferson je pogrešio. Momenat je bio na stani Sinsinatija, poveo je sa 20:13 i stao, do kraja utakmice nije postigao nijedan poen. Napad je zatajio, probudila se i odbrana Remsa na čelu sa Donaldom.

Na šest i po minuta do kraja, kod rezultata 20:16 za Bengalse, Staford je poveo svoj tim do pobede. Gađao je isključivo Kupera Kapa koji je bio maestralan, sve hvatao. Treba istaći da su i sudije malo pomogle Los Anđelesu kada je sviran holding Bengalsima kod trećeg pokušaja za gol. Remsi si bili na pola jarde do end zone, a Staford je uspeo da uposli Kapa koji je pobedio čuvara Ilaja Epla, za preokret, ispostavilo se tačdaun vredan Superboul krune.

Odel Bekam je u suzama ispratio pobedu svog tima, nije mogao da igra u nastavku, ali je dao veliki doprinos i u ovom meču sa dva hvatanja za 52 jarde, ali i u celom plej-ofu. MVP Superboula, Kuper Kap, imao je 92 jarda iz osam hvatanja, a dva puta je uhvatio loptu u end zoni rivala. Metju Staford je imao 26 uspešnih pasova iz 40 pokušaja, za 283 jardi. Imao je tri tačdaun pasa, ali i dve izgubljene lopte.

Džo Barou nije uspeo da postane prvi igrač sa koledž titulom, Hajzmanovim trofejom i Superboulom, ali vreme radi za kvoterbeka Bengalsa kome je ovo tek druga sezona u NFL-u. Završio je meč sa 22 dodavanja iz 33 pokušaja za 263 jardi. Bacio je jedan tačdaun pas, bez izgubljene lopte. Džo Mikson je odlično trčao. Sakupio je 72 jarde iz 15 pokšaja. Ti Higins je imao dva tačdauna, četiri hvatanja za 100 jardi, dok je Džamar Čejs stigao do 89 jardi.

Von Miler i Soni Mišel su osvojili i drugi šampionski prsten. Sjajni defanzivac je bio MVP 50. Superboula, kada je doneo Denver Bronkosima titulu protiv Karoline, dok je raning bek, na ovom meču tek treći izbor trenera Mekveja, pre tri godine upravo dobio Remse kao član Nju Ingland Petriotsa.

56. SUPERBOUL

Ponedeljak

Sinsinati Bengals – Los Anđeles Rems 20:23 (3:7, 7:6, 10:3, 0:7)


tagovi

56. SuperboulSuperboulSinsinati BengalsLos Anđeles RemsNFLNFL liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara