13. februar  2022. 23.58  →  23.59 | Izvor: Tanjug

Brnabić: Iz depeša Vikiliksa vidi se da je Ponoš NATO general

BEOGRAD -

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da se iz depeša Vikiliksa može videti da je kandidat za predsednika koalicije okupljene oko Stranke slobode i pravde Zdravko Ponoš, kako je navela, ''NATO general''.

Brnabić je poručila da ko želi da glasa za NATO integracije, kao i za to da se na dnevnom redu Narodne skupštine nađe Rezolucija o Srebrenici, treba da glasa za tu koaliciju.

"Ponoš je NATO general i to ne mislim na pozitivan ili negativan način, već samo kao činjenicu", rekla je Brnabić u emisiji Hit tvit na TV Pink komentarišući kritike koje je bivši predsednik Boris Tadić izneo na račun Ponoša.

Ona je rekla da se u depešama Vikiliksa iz 19. februara 2009. godine navodi da je Tadić, kao tadašnji predsednik, imenovao novog načelnika generalštaba Miloja Miletića za kojeg se konstatuje da će biti "manje proaktivan u zastupanju saradnje i interesa sa NATO-om od Zdravka Ponoša", dok se iz depeše objavljene 3. juna 2013. godine navodi da je Ponoš za NATO.

Premijerka je pomenula i predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića, za kojeg u depešama Vikiliksa, u poverljivom dopisu iz 6. septembra 2007. godine, piše da je na zatvorenoj sednici NATO u Briselu rekao da se zalaže za punopravno članstvo Srbije u NATO.

Ona je navela da je nekadašnji američki ambasador u Beogradu Kameron Manter izvestio Stejt department da ne treba da brine zbog Jeremićeve "nacionalističke retorike" jer je on zapravo "igrač NATO".

Brnabić je rekla da se u depešama vidi i da se Jeremić izvinjavao američkom ambasadoru i američkoj administraciji za antiameričke opaske, rekavši da je prinuđen da koristi takvu retoriku dok traje predizborna kampanja.

"Svi znaju da je on za punopravno članstvo Srbije u NATO, tako da me ne čudi ta bliskost Ponoša i Jeremića jer to njihova politika, i to je u skladu sa njihovom koalicijom, gde su Ponoš, Janković i Marinika Tepić, koja govori da je Srebrenica genocid i da Skupština treba da usvoji rezoluciju o genocidu", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je Tadić smenio Ponoša kao načelnika generalštaba jer je mislio da predstavlja ozbiljni bezbednosnu pretnju po zemlju, a onda mu je ponudio dva "izuzetno važna zadatka", uključujući da bude pregovarač za Kosovo i Metohiju.

"Kakva je to neodgovornost, ne samo prema državi, već pema najvišim i najosetljivijim nacionalnim interesima? U svemu tome danas oni ne vide nijedan problem", rekla je Brnabić.

General Milorad Stupar je, govoreći o vremenu kada je Ponoš bio načelnik generalštaba, rekao da je Srbija imala peh što je sistemom odbrane deset godina rukovodio Tadić.

"On je svojim činjenjem urušio vojsku kao kostura sistema odbrane više nego NATO", rekao je Stupar.

On je rekao da se reorganizacija vojske u to vreme sprovodila protivustavno i protivzakonito, onako kako je, kako je rekao, Tadić zamislio ili po naređenju NATO-a.

"Jedan od produkata njegovog protivzakonitog rada je postavljanje načelnika generalštava Ponoša. Ni u jednoj zemlji ne postoji da je načelnik generalštaba postao komandir voda", rekao je Stupar.

On je rekao da je tada bilo zastupljeno partijsko vođenje kadra.

"I samovolji Tadića koji je mimo zakona postavljao Ponoša na dužnosti i unapređivao ga u više činove", rekao je Stupar.

Stupar smatra da Ponoš ne bi bio načelnik generalštaba da nije bio Tadića.

On je rekao da je izvedena takozvana operacija "Ćuran", kojom je Vojska Srbije smanjena za 60 odsto borbene moći.

"Borbena moć se meri po broju obučenih gotovih bataljona. Vojska Srbije je 1999. godine imala preko 400 gotovih bataljona za borbu, a oni su je sveli na 100 bataljona. Oni su pravili vojsku za NATO misije, a ne za odbranu države", rekao je Stupar.

Brza pruga BG-NS Srbiju čini zemljom pobednika

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je izgradnja brze pruge Beograd - Novi Sad ono što Srbiju čini zemljom pobednika.

''To su neverovatne stvari, stvari koju Srbiju prave drugačijom zemljom, zemljom pobednika! Čitav taj projekat oko dve milijarde evra. To nije bilo nezamislivo ne samo zbog novca, već zbog straha od neuspeha. Vučić se usudio da sanja, i to jesu njegovi snovi i njegova vizija'', rekla je Brnabić u emisiji Hit tvit na TV Pink.

Premijerka kaže da je sada modernizacija železničkog sistema potpuno normalna stvar i da se razmišlja o tome šta dalje.

''Uspeli smo zajedno da promenimo Srbiju i da imamo samopuzudanje da možemo da napredujemo'', istakla je Brnabić.