');
Najnovije vesti
Vesti Svet
Severna Koreja: SAD šire glasine o mogućoj invaziji Rusije na Ukrajinu

Severna Koreja: SAD šire glasine o mogućoj invaziji Rusije na Ukrajinu

Akcije SAD i NATO u istočnoj Evropi predstavljaju pretnju za bezbednost Rusije, dok Vašington svoje postupke opravdava "glasinama" o mogućoj invaziji Rusije na Ukrajinu, saopštilo je danas Ministarstvo inostranih poslova Severne Koreje.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Rusija vojne vežbe Foto: Tanjug/AP
Rusija vojne vežbe

SAD postepeno jačaju svoju vojnu pretnju ka Rusiji razmeštajući svoje protivraketne odbrambene sisteme u oblastima istočne Evrope i projektujući vojne snage NATO u područja blizu ruske granice.

Kontinuirano nastavljaju sa širenjem NATO na istok nakon raspada Sovjetskog Saveza, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva, preneo je TAS S.

SAD odnedavno šire glasine o invaziji na Ukrajinu od strane Rusije i žure da upute hiljade vojnih snaga u područja istočne Evrope, stoji u saopštenju.

Pročitajte još

Dodaje se da je prava namera ovih poteza da se korak po korak zaoštri vojna napetost oko Ukrajine i da se pronađe izgovor da se opravda nagomilavanje naoružanja koje je osmišljeno da se snagom obuzda Rusija.

NATO, proizvod Hladnog rata, očigledno je vojna organizacija vođena agresijom i dominacijom, a svrha njenog daljeg postojanja i ekspanzije je nesporno u vojnom obuzdavanju i suzbijanju Rusije, naglašeno je u saopštenju.

Ministarstvo inostranih poslova Severne Koreje je navelo i da će pokušaji pritiska na Rusiju samo izazvati snažniji odgovor Moskve, jer je Rusija rešena da se bori za odbranu svoje bezbednosti i interesa.