Reizabran nemački predsednik Štajnmajer 1Foto: EPA-EFE/ PHILIPP GUELLAND

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer danas je na specijalnoj sednici skupštine izabran na drugi petogodišnji mandat na mestu šefa države.

Štajnmajera je uoči izbora za uglavnom ceremonijalnu funkciju šefa države podržala vladajuća koalicija i vodeće partije opozicije.

Predsednik je dobio veliku većinu glasova Savezne skupštine, koja se saziva svakih pet godina i koju čini 736 poslanika Bundestaga i predstavnici 16 saveznih pokrajina, među kojima nisu samo političari, nego i javne ličnosti iz kulture ili sporta.

„Odgovoran sam prema svim ljudima koji žive u našoj zemlji. Nestranački, ali nisam neutralan kada je u pitanju demokratija. Ko se bori za demokratiju, mene će imati na svojoj strani. Ko je napadne, imaće mene za protivnika“, rekao je Štajnmajer nakon što je izabran.

Štajnmajer je u narodu popularan, ali je trpeo kritike da je na funkciji bio „bezbojan“, da je davao premalo inicijativa i da nije imao nadahnute državničke govore.

Pre nego što je prvi put postao predsednik 2017. godine Štajnmajer, 66, dva puta je bio ministar spoljnih poslova kancelarke Angele Merkel, a ranije šef kabineta kancelara Gerharda Šredera.

Predsednik u Nemačkoj ima mala politička ovlašćenja, ali je institucija koja uživa veliki ugled u javnosti.

Nakon nepovoljnih rezultata na parlamentarnim izborima 2017. godine Štajnmajer je podstakao političare da formiraju novu koalicionu vladu umesto novih izbora, kada je njegova Socijaldemokratska partija (SPD) ponovo ušla u vladajuću koaliciju sa demohrišćanima tadašnje kancelarke Angele Merkel.

Štajnmajer: Moskva je odgovorna za rizik od rata u Evropi

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer ocenio je danas da Moskva „snosi odgovornost“ za rizik od „rata“ u Evropi zbog Ukrajine.

„Mi smo u centru rizika od vojnog sukoba, od rata u istočnoj Evropi i Rusija za to snosi odgovornost“, rekao je Štajnmajer neposredno posle izbora na drugi mandat za šefa države na specijalnoj sednici nemačkog Parlamenta.

On je govorio i uoči posete kancelara Olafa Šolca Kijevu i Moskvi, sutra i preksutra.

Štajmajer, bivši šef nemačke diplomatije, socijaldemokrata blizak Olafu Šolcu tako je pokušao da razjasni stav svoje zemlje, koju su poslednjih nedelja kritikovali Ukrajina i neke zapadne partnerske zemlje zbog suviše velike navodne uzdržanosti prema Moskvi.

„Kao što možemo konstatovati, mir ne dolazi sam od sebe, uvek treba raditi na tome da se očuva dijalogom, ali, kad je potrebno, i uz odvraćanje i odlučnost“, rekao je Štajnmajer.

Neposredno pre toga jedan izvor iz nemačke vlade koji nije želeo da mu se navede ime ocenio je uoči Šolcovog puta u Ukrajinu i Rusiju da je rizik od oružanog sukoba veliki.

„Jako smo zabrinuti, mislimo da je sitaucija kritična, vrlo opasna“, rekao je taj izvor novinarima, u vreme kada rastu strahovanja o neposrednoj ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Izvor je ukazao na upozorenja iz Vašingtona, koja su, prema američkim vlastima, zasnovana na elementima koje su prikupile obaveštajne službe.

Vučić čestitao nemačkom predsedniku na reizboru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Frank-Valteru Štajnmajeru reizbor na funkciju predsednika Nemačke.

„Sam reizbor svedoči o čvrstom poverenju u vaš posvećen rad, dok državničko iskustvo, koje posedujete, predstavlja garanciju za uspešan put vaše zemlje ka novim ciljevima“, navodi se u čestitki Vučića.

On je ukazao da razvoj srpske ekonomije u velikoj meri počiva upravo na nemačkim investicijama i izuzetnom poslovanju kompanija iz Nemačke u Srbiji, „što svedoči o međusobnom poverenju, zasnovanom na uvažavanju i uzajamnom angažovanju na projektima od obostranog interesa“.

„Uveren da bi Vaša poseta Srbiji dala dodatni impuls unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa između naših zemalja, koristim ovu priliku da izrazim očekivanje da ću imati priliku da Vas ugostim u Srbiji“, poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari