Читај ми!

Za "Mint" nova investicija, za Šapčane nova prilika za posao

Pored fabrike koja će ove godine početi sa proizvodnjom, za koju su prošle godine kupili 11 hektara u šabačkoj industrijskoj zoni, kineski "Mint" kupio je novih 10 hektara za gradnju druge fabrike. Zadovoljni su uslovima i gostoprimstvom u Srbiji, najavljuju nova ulaganja.

Oko hale brojne građevinske mašine, a u pogonu od 30.000 kvadrata završni radovi. Uporedo se sklapaju i industrijski delovi pristigli većinom iz Kine. Uz nadzor kineskih stručnjaka, brojni domaći podizvođači završavaju "Mintovu" fabriku.

"Kompanija se bavi proizvodnjom delova za najsavremenije automobile, ekološke, električne automobile i veći deo industrije je orjentisan ka svetskom tržištu ekoloških proizvoda, delova za baterije za električne automobile. U prvoj fazi bi trebalo da bude uposleno oko 200 ljudi u Šapcu, s tim što je nakon pregovora sa lokalnom i državnom vlasti planiran broj oko 1.000 radnika u Šapcu", rekao je zamenik generalnog menadžera "Minta" Šubin Sjong.

Proizvodnja će biti automatizovana tehnologija, naglašavaju, najsavremenija. Uz izgrađen, priprema se teren i za nov pogon.

"Tokom trećeg kvartala ove godine počeće probna proizvodnja, u četvrtom kvartalu se očekuje pun kapacitet. Trenutna investicija fabrike Uate Mint korporacije u Šapcu je oko 50 miliona evra, ona će u narednom period moći da naraste i do 150 miliona evra, a oko dodatnih još većih investicija se trenutno pregovara sa vladom Srbije", naveo je menadžer za ljudske resurse "Mint" Čen Šjuan.

Zato su u "Mintu" već kupili dodatnih 10 hektara. U fabrici čija će gradnja početi ove, a rad sledeće godine, proizvodiće se metalni delovi za šasije automobile, posao će dobiti još 400 radnika. Opremljena industrijska zona i blizina budućeg novog auto-puta su šabačka prednost, a zbog profesionalnosti i gostoprimstva, kažu kineski stručnjaci, prilagođavaju i imena i rešavaju jezičke barijere.

"Pre nego što sam došao u Srbiju od oca sam čuo da Kina i Srbija imaju čelično prijateljstvo. Kada sam došao uverio sam se da je to zaista tako, Srbi su prijateljski nastrojeni prema nama, Srbija je pre svega jako lepa zemlja", istakao je Caj Đeng Uan, menadžer nabavke "Minta". 

Za "Mint" nova investicija, za Šapčane nova nada do posla. Nedeljno proslede oko stotinu prijava. Uz obaveznu obuku, u prvoj fabrici najpotrebnija je srednja stručna sprema, u drugoj prilika i za manje kvalifikovane, ali i za IT stručnjake, ekonomiste i najdeficitarnije - prevodioce za kineski jezik.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво