Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
Prvi KLUB NAVIJAČA u Srbiji osnovan je u Novom Sadu

Prvi KLUB NAVIJAČA u Srbiji osnovan je u Novom Sadu

Fudbal kao fenomen društvenog organizovanja dobri delom je obeležio istoriju Evrope u 20. veku. Prva fudbalska lopta u Novom Sadu se najverovatnije zakotrljala 1902. godine. Smatra se da su studenti Eugen Šozberger i Janko Travanj iz Beča doneli prvu kožnu loptu u Novi Sad. Prema kazivanju profesora Marka Vilića, novosadski studenti koji su studirali u Pešti priredili su prvu fudbalsku predstavu u Novom Sadu 1902. godine.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Osnivanje navijača Vojvodine Foto: Istorijski arhiv Grada Novog Sada / Grad Novi Sad
Osnivanje navijača Vojvodine

Tri decnije kasnije, Novi Sad je dobio i prvi klub navijača. Vest o ovom događaju doneo je list "Dan" u izdanju od 17. decembra 1937. godine: "Preksinoć, u prostorijama gostionice g. Save Dotlića u Miletićevoj ulici, održan je sastanak prijatelja i simpatizera F.K. Vojvodine.

Pročitajte još

Sastanak je sazvan radi osnivanja jednog kluba, kome će biti cilj da pomaže F.K. Vojvodinu i to u ovim pravcima: Materijalnim prilozima, kupovanjem rekvizita iz svoje gotovine, vršenje propagande za njene fudbalske priredbe, istupanjem u svim slučajevima kada to interesi Vojvodine zahtevaju, organizovanjem navijačkih vozova i izleta kada njihov klub gostuje na strani itd. Sredstva kluba biće članski prinosi, prihodi od raznih priredaba, dobrovoljni prilozi, pokloni i pomoći. Ovom sastanku prisustvovalo je oko 100 prijatelja crvenih, koji su uglavnom vodili akciju da se klub osnuje."

Bolja organizacija između navijača donela je i velike uspehe na terenu jer upravo u tom periodu od 1937. do 1941. godine F.K. Vojvodina je i ostvarila svoje najznačajnije rezultatske uspehe pre Drugog svetskog rata.