Marijus Lindvik (©Reuters)
Marijus Lindvik (©Reuters)

Lindvik zaustavio Kobajašija na putu do drugog zlata i skinuo crni flor sa norveške zastave

Vreme čitanja: 2min | sub. 12.02.22. | 22:01

Posle 16 godina najuspešnija skandinavska zemlja u ski-skokovima ima novog olimpijskog pobednika

Polagala je Norveška nade u Marijusa Lindvika da može do medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu – nije je izneverio. Zakazali su svi Norvežani na maloj skakaonici, podbacio je Halvor Egner Granerdu, aktuelni osvajač Svetskog kupa i na velikoj, ali ne i Marijus Lindvik. Doneo je Norveškoj prvo olimpijsko zlato na pojedinačnom takmičenju još od Torina.

Čekala je Norveška 16 godina da neko ponovi let Larsa Bistela u večnost. Marijus Lindvik je skokovima od 140,5 i 140 metara nadmašio Rjojua Kobajašija, zatvorio je Japancu vrata do drugog zlata u Pekingu i ulaska u odabrano društvo. Sprečio je ponavljanje scenarija sa male skakaonice i pečatiranje apsolutne dominacije japanskog ski-skakača u Kini.

Izabrane vesti

Norveška je stigla do osmog zlata na Olimpijskim igrama u pekingu, ukupno 17. medalje. Po oba parametra najuspešnija je nacija... Ali, i po broju najsjajnijih odličja u ski-skokovima. Marijus Lindvik doneo im je 12. zlato, a sve skupa – velika i mala skakaonica, kao i timska takmičenja – 36. medalju.

Na kraju takmičenja Lindvik je bežao Kobajašiju 3,3 poena, dok je do bronze stigao Karl Gajger, vodeći u Svetskom kupu. Nemac je letom od 138 metara obišao Kamila Stoha, koji je zauzeo četvrtu poziciju. Trećem mestu nije bio blizu kao Peter Prevc kome je na maloj skakaonici medalja izmakla za 0,5 poena.

Posle prve serije Timi Zajc je držao treće mesto iza Marijusa Lindvika i Rjojua Kobajašija, ali nije uspeo da kvalitetno izdanje ponovi i u drugoj, pa je morao da se zadovolji zvanjem najboljeg Slovenca u današnjem takmičenju. Samo je još Cene Prevc uspeo da se nađe među najboljih deset.

Trojica Slovenaca poređali su se u konačnom plasmanu. Cene je zauzeo 10. mesto, Lovro Kos mu je bio prvi pratilac, a Peter Prevc je na 12. poziciji bio najslabije plasirani slovenački ski-skakač u drugoj seriji.



tagovi

Olimpijske igreZimske olimpijske igre Pekingzimski sportoviski skokoviSvetski kup u ski skokovimaMarijus LindvikRjoju KobajašiKarl GajgerKamil StohMarkus AjzenbihlerTimi ZajcJan HerlHalvor Egner GranerudPeter PrevcCene PrevcLovro Kos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara