Hardware

Intel uskoro lansira “Pay-As-You-Go” procesore

Intel uskoro lansira “Pay-As-You-Go” procesore
Foto: Tanjug/AP | Intel uskoro lansira “Pay-As-You-Go” procesore

Intel-ov misteriozni SDSi (Software Defined Silicon) mehanizam za dodavanje funkcija Xeon procesorima biće zvanično podržan u Linux-u 5.18, sljedećem velikom izdanju ovog operativnog sistema.

SDSi omogućava korisnicima da dodaju funkcije svom CPU-u nakon što su ga već kupili. Formalna podrška za SDSi znači da tehnologija dolazi na Intel-ove Xeon procesore koji će uskoro biti objavljeni, što implicira da će Sapphire Rapids biti prvi CPU sa SDSi.

Intel je prošlog septembra počeo da uvodi Linux pečeve kako bi omogućio SDSi funkcionalnost u ovom operativnom sistemu. Do sada je objavljeno nekoliko setova pečeva, a već na proljeće se očekuje da će puna verzija SDSi raditi na novom Linux-u.

SDSi je mehanizam za aktiviranje dodatnih silikonskih funkcija u već proizvedenim i primjenjenim serverskim procesorima pomoću softvera.

Intel nije otkrio šta tačno planira da omogući korišćenjem ovog "Pay-As-You-Go" modela nadogradnje CPU-a, ali ideja je da možete platiti da vam se CPU softverski nadogradi čak i kada ga kupite i koristite.

Gigant tek treba da otkrije sve specifičnosti SDSi-a i njegove tačne planove o mehanizmu, ali u ovom trenutku smo prilično sigurni da će se tehnologija uskoro pojaviti, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije