Patrijarh Porfirije uručio stipendije najboljim studentima

Patrijarh srpski Porfirije uručio je večeras stipendije SPC najboljim studentima završnih godina pet fakulteta.

Izvor: Tanjug

Subota, 12.02.2022.

19:45

Patrijarh Porfirije uručio stipendije najboljim studentima
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Reč je o studentima sa Pravnog, Filozofskog, Elektrotehničkog, Medicinskog i Pravoslavno bogoslovskog fakulteta.

Reč je o 12 studenata koji su odabrani na konkursu, a stipendije su im uručene na svečanosti u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, na praznik Sveta tri jerarha.

"Znanje nije samo faktografija, ne tiče se samo stvorenog sveta, prirode oko nas, već nadilazi okvire fizike i ulazi u prostore metafizike, a kada uđemo znanjem, to jest verom u te prostore, onda i sve ono što je paradoksalno ima svoja pravila, zakone koji nama postaju ne samo jasni

nego i istinski bliski", rekao je patrijarh Porfirije.

Naveo je da prosveta i obrazovanje imaju svoje izvorište u najvažnijoj, najvećem broju štampanoj knjizi koja je prevođena na najviše jezika - Bibliji.

Patrijarh je čestitao dobitnicima stipendija i istakao da će se Srpska pravoslavna crkva truditi da i ubuduće na ovaj način pomaže studente.

"Trudićemo se da ovo bude samo skromni početak u nadi da ćemo imati mnogo veće kapacitete da pomažemo, ne samo studente pet fakulteta koji su osnivači Univeziteta u Beogradu, nego i sve druge studente zajedno sa humanitarnim fondom Privrednik, a tu je fondacija Sime Igumanova koja je takođe tradicionalno pod patronatom aktuelnog patrijarha srpskog", rekao je patrijarh Porfirije.
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC
Ona je navela da je tokom vekova kroz našu istoriju crkva usko bila povezana sa različitim naukama, kao što su pravo, medicina...

"O njenoj naklonosti prema studentima, posvećenosti obrazovanju i tome koliko ceni i vrednuje obrazovanje, svedoče brojni primeri, a na današnji dan listi tih primera može se dodati i ovaj gest koji je jasan pokazatelj da se naporan rad i trud još uvek cene, kao i da će se ceniti", rekla je Jevtić.
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC
Godišnju stipendiju za najbolje studente sa fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu, Srpska pravoslavna crkva pokrenula je krajem prošle godine, u spomen na blaženopočivšeg patrijarha Irineja.

Konkurs je objavljen 22. novembra, prijavilo se 148 studenata, a komisija je odlučila o stipendijama na osnovu prosečne ocene studenata i njihovog materijalnog stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: