Izvor: B92

Selo Aserado u Galiciji, koje je poplavljeno 1992. godine da bi se napravio rezervoar Alto Lindoso, ponovo je osetilo sunčeve zrake zbog dugotrajne suše.

"Selo duhova", koje je izronilo iz skoro presušenog rezervoara na granici Španije i Portugalije, privuklo je veliki broj lokalnih stanovnika i turista svojim sablasnim ruševinama.

Zato što je rezervoar sada ispunjen tek 15 odsto, svojevrsna vremenska kapsula iz 1992. godine - kada je ovaj severozapadni deo Galicije potopljen - sada se otkriva.

"Kao da gledam neki film. Tužan sam. Brinem šta će se desiti u narednim godinama zbog suša i klimatskih promena", kaže 65-godišnji penzioner Maksimo Perez Romera.

Hodajući po blatnjavoj zemlji koja je počela da puca od suše na nekim mestima, posetioci nalaze urušene krovove, propale cigle i drvene grede koje su nekada činile vrata, zidove i stubove.

Fontana sa zarđalom česmom i dalje stoji, a tu su i gajbe praznih pivskih flaša naslagane pored građevine koja je nekada bila kafić.

Marija del Karmen Janjez, gradonačelnica okruga Lobios čiji je Aserado deo, kaže da je ovakvu situaciju izazvala suša, ali i "prilično agresivna" eksploatacija struje od strane portugalske elektrodistribucije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.