Najnovije vesti
Vesti Svet
CEO SVET PRATI ISHOD Završen razgovor Putina i Bajdena o situaciji u Ukrajini, ovo su DETALJI RAZGOVORA

CEO SVET PRATI ISHOD Završen razgovor Putina i Bajdena o situaciji u Ukrajini, ovo su DETALJI RAZGOVORA

Predsednici SAD i Rusije Džo Bajden i Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom o krizi oko Ukrajine, a razgovor je trajao nešto više od sat vremena, saopštila je Bela kuća.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
bajden putin Foto: Mikhail Metzel / Tanjug/AP
bajden putin

Kako se precizira, razgovor je trajao 62 minuta, prenosi AP.

U saopštenju Bele kuće se navodi da je Bajden bio izrišit da će SAD i njeni saveznici odlučno odgovoriti ukoliko se Rusija odluči na invaziju, i da će to Rusiju mnogo koštati.

Predsednik SAD je povukao da svaki pokušaj ruske invazije na Ukrajinu će proizvesti tešku patnju za ljudski rod i umanjila položaj Rusije.

Bajden je, kako navode iz Bele kuće, jasno dao do znanja Putinu da, iako su SAD spremne da diplomatski sve reše, u saradnji sa svojim saveznicima, spremni su i na druga scenarija.

Iz Kremlja još uvek nisu objavljeni detalji razgovora dvojice predsednika.

Putin je želeo da se telefonski razgovor obavi u ponedeljak, ali je na inicijativu američke strane on zakazan za danas, s obzirom da američke obaveštajne službe imaju informacije o, kako Bela kuća tvrdi, sve brojnijim znacima da bi Rusija mogla uskoro da napadne Ukrajinu.

Putin je ranije danas razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a u petak je Bajden održao virtuelni razgovor sa najznačajnijim NATO saveznicima i Evropskom unijom.

Pročitajte još

Putin u razgovoru nije ukazao na moguću invaziju

Ruski predsednik Vladimir Putin nije rekao ništa danas tokom telefonskog razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom što bi nagovestilo da se sprema da izvrši invaziju na Ukrajinu, rekao je zvaničnik francuskog predsedništva.

- Ne vidimo nikakve indikacije u onome što predsednik Putin kaže da će preći u ofanzivu - rekao je zvaničnik novinarima nakon što su Makron i Putin razgovarali telefonom skoro 90 minuta.

- Ipak, izuzetno smo budni i oprezni prema ruskom (vojnom) držanju kako bismo izbegli najgore - rekao je zvaničnik, prenosi agencija Rojters.

Francuska je preporučila svojim državljanima da izbegavaju putovanja u Ukrajinu, rekao je zvaničnik.

SAD povlače pripadnike Nacionalna garde

Američki ministar odbrane Lojd Ostin naredio je danas pripadnicima Nacionalne garde Floride da napuste Ukrajinu i budu premešteni „negde drugde u Evropi“, saopšteno je iz Pentagona, a prenosi CNN.

Kako je navedeno, 160 američkih vojnika, pripadnika Nacionalne garde, u Ukrajini je od novembra u misiji obuke ukrajinskih snaga.

Pročitajte još

„Oni napuštaju Ukrajinu i biće premešteni na drugo mesto u Evropi. Ministar odbrane je ovu odluku doneo iz predostrožnosti, vodeći se pre svega bezbednosću naših pripadnika i smernicama Stejt departmenta o američkom osoblju u Ukrajini“, navodi se u saopštenju Pentagona.

Pentagon je poručio da i dalje podržava ukrajinsku vojsku, uprkos ovoj naredbi.

„Ovo novo pozicioniranje ne znači promenu u našoj odlučnosti da podržimo ukrajinske oružane snage, ali nam omogućava fleksibilnost u obezbeđivanju saveznika i odvraćanju agresije“, navodi se u saopštenju.

Lojd Ostin
Foto: Susan Walsh / Tanjug/AP
Lojd Ostin

Ministri odbrane SAD i Rusije, Lojd Ostin i Sergej Šojgu, razgovarali su danas telefonom o ukrajinskoj krizi.

Kako je saopšteno iz Pentagona, u razgovoru je bilo reči "o bezbednosnim pitanjima i nagomilavanju ruskih trupa na Krimu i oko Ukrajine."

Ovi potezi Pentagona, u kombinaciji sa evakuacijom neprioritetnog osoblja iz američke ambasade u Kijevu, znak su sve veće zabrinutosti zvaničnika u Vašingtonu za bezbednost državljana SAD u Ukrajini, navodi CNN.