Najnovije vesti
Vesti Svet
Ostin i Šojgu razgovarali o Ukrajini, Reznikov: Ukrajina NE PLANIRA da napadne Rusiju

Ostin i Šojgu razgovarali o Ukrajini, Reznikov: Ukrajina NE PLANIRA da napadne Rusiju

Ministri odbrane Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, Lojd Ostin i Sergej Šojgu, razgovarali su danas telefonom o ukrajinskoj krizi.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Lojd Ostin Foto: Susan Walsh / Tanjug/AP
Lojd Ostin

Kako je saopšteno iz Pentagona, u razgovoru je bilo reči "o bezbednosnim pitanjima i nagomilavanju ruskih trupa na Krimu i oko Ukrajine", prenosi Rojters.

U saopštenju ruskog Ministarstva odbrane koje prenosi Tas s, navodi se da su dvojica ministara razmotrila "bezbednosna pitanja od zajedničkog interesa".

"Nastojaćemo da deblokiramo vode Crnog mora"

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je danas da Ukrajina ne planira da napadne Rusiju, da će ići političkim i diplomatskim putem, ali da je spremna na "apsolutno svaki scenario", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Danas se čuju mnoge izjave, čak i iz Moskve govore da Ukrajina planira da napadne Rusiju. To je apsurdno. Nećemo nikoga da napadamo, ali činimo sve da ojačamo odbranu i isključimo mogućnost eskalacije - objasnio je Rreznikov.

Pročitajte još

Kako prenosi RIA Novosti, on je izrazio uverenje da će se "upravo diplomatskim i mirnim putem vratiti Donjecka oblast sa Luganskom, a Krim sa Sevastopoljem".

- Oslanjajući se na ovaj put, nastojaćemo da deblokiramo vode Crnog mora - rekao je Raznikov.

Istakao je da Ukrajina danas ima "neviđenu podršku međunarodnih partnera", najveću od sticanja nezavisnosti, a da se to "posebno manifestuje u snabdevanju odbrambenim naoružanjem".