Slučaj američke podmornice u ruskim vodama: "Odmah izronite"; Uručena protesna nota; "Nije istina" FOTO

Podmornica američke Ratne mornarice tipa „Virdžinija“ primećena je u rejonu kurilskog ostrva Urup u ruskim teritorijalnim vodama.

Izvor: B92

Subota, 12.02.2022.

16:48

Slučaj američke podmornice u ruskim vodama:
EPA/EFEMCSN HUNTER DAY/US NAVY HANDOUT

Kako je saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, posada američke podmornice prvo je ignorisala upozorenje ruske strane da napusti teritorijalne vode Rusije.

Ističe se da je posadi američke podmornice i na ruskom i na engleskom jeziku u režimu zvučne podvodne komunikacije upućena poruka: „Nalazite se u teritorijalnim vodama Rusije. Odmah izronite!“. Međutim, zahtev ruske strane je ignorisan. Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo je na razgovor američkog vojnog atašea u vezi sa incidentom na Pacifiku, kada je američka podmornica ušla u teritorijalne vode Rusije i uručilo mu protestnu notu.

"Vojni ataše pri američkoj ambasadi u Moskvi pozvan je u Ministarstvo odbrane na razgovor zbog toga što je američka podmornica narušila državnu granicu Rusije“, navodi se u saopštenju.

U protestnoj noti se ističe da se potez američke podmornice smatra grubim kršenjem normi međunarodnog prava i da su provokativne aktivnosti stvorile pretnju po nacionalnu bezbednost Rusije, prenosi Sputnjik.

SAD tvrde da nisu izvodile operaciju u ruskim vodama

Američko ministarstvo odbrane tvrdi da SAD nisu izvršile operacije u ruskim teritorijalnim vodama, nakon što je Rusija saopštila da je u svojim vodama u Pacifiku primetila podmornica američke Ratne mornarice tipa „Virdžinija".

"Nema istine u ruskim tvrdnjama o našoj operaciji u njihovim teritorijalnim vodama", rekao je kapetan Kajl Rejns, portparol američke indopacifičke komande za Tass.

On je rekao da ne želi da govori o tačnoj lokaciji američkih podmornica ali je dodao da američka vojska "leti, plovi i izvodi operacije bezbedno u međunarodnim vodama". Podsećamo, ruska fregata „Maršal Šapošnjikov“ upotrebila je specijalna sredstva. Nakon toga je američka podmornica napustila ruske vode.

Odred brodova ruske Tihookeanske flote nakon incidenta sa američkom podmornicom nastavio je sa vežbama koje je izvodio u tom području.

Nuklearne podmornice sa raketno-torpednim naoružanjem klase „Virdžinija“ u službi su američke Ratne mornarice od 2004. godine. Deplasman podmornice je oko 8.000 tona, a prosečna brzina preko 25 čvorova.

Naoružanje uključuje rakete „tomahavk“ i torpeda Mk.48 „ADCAP“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: