Novi korona-presek: Raste broj preminulih

U Srbiji je do poslednjeg preseka potvrđeno 8.187 novoobolelih od kovida 19, dok je od posledica ove bolesti preminulo 67 osoba.

Izvor: B92

Subota, 12.02.2022.

15:15

Novi korona-presek: Raste broj preminulih
Tanjug/AP Photo/Alvaro Barrientos

Testirano je 22.349 osoba.

Na respiratoru je 191 pacijenata.

Od početka epidemije testirano je 8.491.582, pozitivno je bilo 1.834.974, a preminulo je 14.366.

"Svaka nova varijanta je zaraznija, vremenom će postati endemske"

Baš kao i kod omikrona, bol u grlu, glavobolja, suzne oči, znojenje, bolovi u mišićima, pa i nekim slučajevima vrtoglavica, mogu ukazivati da ste zaraženi podvarijantom "stelt".

Za dve godine kovid 19 mutirao je nekoliko puta, dok su prvi simptomi bili uglavnom slični u svim varijantama. Ipak, ono što znamo je, da je stepen zaražavanja uvek bio veći od prethodnog soja, a razlika se oslikavala i u kliničkim slikama. Omikron je najzarazniji soj do sada, a od podvarijante "stelt" očekuje se da je makar za nijansu zarazniji od svog prvobitnog oblika.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović objašnjava za domaće medije kada i zašto se javljaju vrtoglavice kod "stelt omikrona", i da je u suštini razlog taj da onaj ko već ima problem sa vrtoglavicom, ona će se možda javiti kao simptom.

"Pojedinačno se javljaju vrtoglavice, svako individualno reaguje. Onaj ko ima problem sa vrtoglavicama, može imati kada se inficira, dalje, kao što će oni koji imaju problem sa zglobovima i mišićima, imati takve probleme dok su inficirani. Dakle, to nije neka opšta karakteristika jer su simptome uglavnom isti kao kod običnog omikrona. Ono što mi primećujemo kod omikrona da imamo kontradiktorne informacije, i potrebno je vreme kako bismo znali precizno i klasifikovali sve i kako ide. Šta mi sada imamo? Imamo veliki broj pozitivnih, a s druge strane imamo hospitalizaciju koja i dalje sporo raste", objašnjava profesor Tiodorović, koji ističe da ne postoje neke bitne razlike između stelta i običnog omikrona.

Ipak nije kraj? "Umorni smo"

Pitanje kada će kraj pandemije je pitanje od milion dolara, rekao je direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano.

Skano je poručio da nije vreme za opuštanje, i da države treba da imaju svest o tome da je trenutno sredina pandemije.

Omikron bi, dodaje, mogao ukazivati na to da se u budućnosti bliži kraj pandemije koju opisujemo kao vanrednu situaciju.

"Međutim, taj trenutak nije sada i definitivno je prerano za opuštanje", ocenio je novi direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji.

On je u intervjuu za Tanjug ukazao na to da se očekuju novi sojevi koji će se lakše prenositi.

"Biće još slova grčkog alfabeta u budućnosti. Mi sada znamo šta deluje, moramo to primeniti i kolektivno i individualno, kako bismo se od tih sojeva zaštitili", poručio je.

Kaže da sadašnji broj slučajeva kakve nismo imali ranije stvara ogroman pritisak pre svega na primarnu zdravstvenu zaštitu, a ne na bolnice kao ranije, što, kaže, govori o centralnoj ulozi koju primarna zdravstvena zaštita ima u zdravstvenom sistemu zemlje i koliko je važna ne samo za sprečavanje budućih pandemija, već i za zdravlje i dobrobit ljudi u Srbiji.

Naglašava da se, za razliku od mnogih drugih zemalja, zdravstveni sistem Srbije nije urušio usled pandemije, što je rezultat rada i zalaganja i institucija ali i pojedinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: