Kijev među ciljevima u ruskim planovima 1Foto: EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džek Salivan smatra da bi potpuna ruska invazija na Ukrajinu mogla da nastupi pre kraja Olimpijskih igara u Pekingu 20. februara. “Svaki Amerikanac u Ukrajini treba da napusti tu državu što je pre moguće, a u svakom slučaju u narednih 24 do 48 sati“, rekao je. Zvaničnici administracije dramatično su povećali hitnost svojih javnih upozorenja u vezi sa Ukrajinom u poslednja 24 sata.

Sličan poziv da što pre napuste Ukrajinu uputilo je više država Evrope i sveta. Kako se strane diplomatske misije u Kijevu povlače, a građanima savetuje da odu, britanska ambasadorka u Ukrajini Melinda Simons kaže da će ostati. Simonsova je jutros na Tviteru napisala: „Ostajem u Kijevu i nastavljam da radim tamo sa glavnim timom. Ambasada ostaje operativna”.

Više američkih zvaničnika ukazuju da će Rusija započeti fizički napad na Ukrajinu već 16. februara, dok je Vašington saopštio saveznicima da bi tome mogao prethoditi salva raketnih udara i sajber napada. Prethodne procene su sugerisale da je malo verovatno da će Rusija izvršiti upad u Ukrajinu sve dok se Olimpijske igre ne završe 20. februara.

Salivan je napomenuo da bi svaki napad na Ukrajinu mogao da počne „bombardovanjem iz vazduha i raketnim napadima“.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nastavilo je i danas da apeluje na svoje građane da ostanu mirni i potvrdilo svoju “snažnu poziciju” protiv Rusije, nakon što je više država upozorilo svoje građane da napuste Ukrajinu usred pretnje skore ruske invazije.

„Trenutno je od ključne važnosti da ostanemo mirni, jedinstveni  i konsolidovani unutar zemlje i da se uzdržimo od akcija koje podrivaju stabilnost i seju paniku“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da bi ruska invazija na Ukrajinu „mogla da počne u bilo kom trenutku“, te da Sjedinjene Države i dalje „vide veoma zabrinjavajuće znake ruske eskalacije, uključujući nove snage koje stižu u ukrajinska granica“.

https://twitter.com/pmakela1/status/1492472519537868804?s=20&t=JOlGiSY2u_YOE3i2h4veUQ

Kijev je među ciljevima identifikovanim u ruskom planiranju, kažu za CNN tri izvora upoznata sa novim obaveštajnim podacima.

Na pitanje o novim obaveštajnim podacima, portparol ukrajinskog ministra odbrane je rekao da su se takva upozorenja već čula.

„Opet? Ove izjave su se već čule“, rekla je za CNN Irina Zolotar, sekretarka za štampu ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova.

Evropska unija i Sjedinjene Države razgovarale su o „snažnom paketu sankcija“ koje će biti uvedene u „slučaju vojne agresije Rusije u Ukrajini“, navodi se u izveštaju EU objavljenom danas.

Bjorn Zajbert, šef kabineta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, razgovarao je o sankcijama tokom razgovora u petak uveče sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom.

Zvaničnici su takođe razgovarali o „dodatnim koracima koji će biti preduzeti da bi se pripremili za bilo kakav budući prekid u snabdevanju energijom u Evropu“, navodi se u saopštenju.

Analitičari su upozorili da bi sukob u Ukrajini mogao da ugrozi snabdevanje energijom, uključujući i potencijalne sankcije, pošto je Rusija drugi proizvođač nafte i prirodnog gasa u svetu.

Visoki američki zvaničnici rekli su za CNN prošlog meseca da Bajdenova administracija pravi planove za vanredne situacije kako bi obezbedila snabdevanje Evrope energijom u slučaju da ruska invazija na Ukrajinu izazove nestašicu gasa.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je više od 30 ratnih brodova u Crnom moru u okviru planiranih pomorskih vežbi, a da brodovi napuštaju svoje matične luke u Sevastopolju i Novorosijsku i kreću ka oblastima određenim za vežbe.

Vežbe se izvode pod rukovodstvom komandanta Crnomorske flote adm. Igora Osipova, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo da će vežbe uključivati raketno, artiljerijsko i vazdušno oružje protiv morskih, obalnih i vazdušnih ciljeva.

Učestvovaće više od 30 ratnih brodova različitih klasa, uključujući fregate, patrolne brodove, male raketne brodove i raketne čamce, desantne brodove, male protivpodmorničke brodove, kao i brodove za odbranu od mina, dodalo je ministarstvo.

U međuvremenu, u Kijevu je u 14 sati počeo „Marš za jedinstvenu Ukrajinu“ . Kako se navodi, cilj je da pokažu da su Ukrajinci jedinstveni i da će se odupreti ruskim okupatorima i kapitulaciji!

 

Akcije Moskve za Peking su “legitimne”

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je da nedavni sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga i zajednička izjava objavljena nakon tog sastanka sugerišu da Peking priznaje akcije Moskve prema Ukrajini kao „legitimne“. Zvaničnik je takođe opisao bliskost između dve nacije „jednom od najvažnijih i strateški značajnih veza na globalnoj sceni“.

Putin i Si sastali su se u Pekingu na dan ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara u glavnom gradu Kine.

„Činjenica da je Si odlučio da se sastane sa predsednikom Putinom uoči Olimpijade… dok stotine hiljada vojnika i tenkova na granici sa Ukrajinom, da imamo ovaj široki, zaista usklađen skup globalnih pogleda, teško je ovo pročitati. Osim što je, u mnogim aspektima, priznanje da je to legitimno, razmišljanje o akcijama u Ukrajini je legitimno“, rekao je zvaničnik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari