12. februar  2022. 14.09  →  20.05 | Izvor: B92

ZOI: Ignjatović 43. na prvom treningu spusta; Lindvik "preleteo" Kobajašija i Gajgera na velikoj skakaonici

PEKING -

Srpska skijašica Nevena Ignjatović ostvarila je 43. vreme na treningu spusta na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Ona je na prvom treningu imala vreme od 1:43,25 minuta, što je skoro deset sekundi sporije od Priske Nufer iz Švajcarske. Zauzela je 43. mesto od ukupno 46 takmičarki koje su završile trening. Pred trku u utorak na programu su još dva treninga.

nevena ignjatovic zoi jpg

Aktuelna olimpijska šampionka u spustu, Italijanka Sofija Gođa je trening završila kao 12. sa 1,55 sekundi zaostatka za najboljom.

Ona je izjavila da je zadovoljna što je završila svoj prvi trening u Pekingu, manje od tri nedelje nakon što je povredila koleno prilikom pada na trci u Kortini d'Ampeco, 23. januara.

Amerikanka Mikaela Šifrin je bila deveta na treningu s vremenom 1:34,80 minuta, odnoso bila je za 1,33 sekunde sporija od Nufer.

Drugo vreme imala je Nemica Kira Vajdle, treće Austrijanka Kristina Šajer, a iza njih slede skijašice iz Švajcarske Korin Zuter, Mišel Gizin i Lara Gut-Behrami.

"Vozila sam taktički da bih osetila kakav je teren. Ovo je jedna od težih staza sa kojom sam se susrela od kada skijam. Teren možda i nije toliko težak, koliko je sneg koji je na stazi specifičan i trebaće mi još neko vreme da ga savladam. Takođe, nadam se i boljem vremenu u narednim danima, obzirom da je danas bila slaba vidljivost i uslovi na stazi nisu bili najbolji za skijanje. Sve u svemu, zadovoljna sam i očekujem da budem spremna za moju glavnu disciplinu, alpsku kombinaciju", poručila je Nevena.

Njoj je ovo bio prvi spust od kako je imala povredu pre nekoliko nedelja.

CAS u nedelju o "slučaju Valijeva"

Ruski ministar sporta Oleg Maticin izjavio je da će CAS u nedelju odlučivati o tome da li Kamila Valijeva može da nastavi da se takmiči na ZOI u Pekingu.

"Prema našim informacijama, CAS će sutra razmotriti slučaj", rekao je Maticin, preneo je TASS.

To je kasnije i potvrđeno iz sedišta Suda za sportsku arbitražu, koji je najavio da će saslušanje biti obavljeno u nedelju od 8.30 po lokalnom vremenu u jednom hotelu u Pekingu.

Tročlano veće će odluku doneti najkasnije u ponedeljak popodne, što je manje od 24 sata pre početka takmičenja na kojem je Valijeva planirala da učestvuje.

Valijeva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetanzin, u uzorku uzetom na ruskom nacionalnom prvenstvu 25. decembra.

Kako navodi agencija AP, CAS će odlučivati samo o tome da li ova 15-godišnja umetnička klizačica može da nastavi da se takmiči na Igrama u Pekingu.

valieva, klizanje

Valijeva je pomogla timu Rusije da osvoji ekipnu zlatnu medalju u umetničkom klizanju u Pekingu. To zlato bi, takođe, moglo da bude u opasnosti, ali će tek naknadno biti odlučeno da li će im biti oduzeto.

Dan posle ekipnog takmičenja i nekoliko sati pre dodele medalja laboratorija u Stokholmu označila je da je Valijeva bila pozitivna na trimetanzin, koji je na spisku zabranjenih supstanci od 2014, zbog čega je i ceremonija dodele medalja odložena.

RUSADA je najpre privremeno suspendovala Valijevu, ali je potom usvojila njenu žalbu čime joj je omogućeno da nastavi da se takmiči u Pekingu.

Takmičenja u pojedinačnoj konkurenciji u umetničkom klizanju počinju u utorak i Valijeva je veliki favorit za zlato.

Gao Tingju doneo Kini zlato u brzom klizanju

Kineski takmičar u brzom klizanju Gao Tingju osvojio je danas zlatnu medalju u trci na 500 metara na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Gao, bronzani iz Pjongčanga pre četiri godine, do zlata je stigao rezultatom 34,32 sekunde što je ujedno i novi olimpijski rekord.

Takmičar iz Južne Koreje Ča Min Kju je za pobednikom zaostao samo 0,07 sekundi i okitio se srebrom, baš kao i na prošlim Igrama. Bronzanu medalju osvojio je Japanac Vataru Morišige koji je kroz cilj prošao za 34,49 sekundi.

Amerikancima zlato u miksu snoubord krosa

Američki snouborderi Lindsi Džejkobelis i Nik Baumgartner osvojili su zlatnu medalju na ZOI u Pekingu u premijernom izdanju discipline kros za mešovite ekipe.

Ovo je drugo zlato za Džejkobelis na Igrama u Tokiju pošto je prethodno slavila i u pojedinačnoj konkurenciji u krosu. Baumgartner i Džejkobelis su reprezentaciji SAD doneli peto zlato, a ukupno 11 medalju u Pekingu.

Italijanski tim je osvojio srebrnu medalju, dok je tim Kanade završio kao treći.

Olimpijski rekord Japanki

Predstavnice Japana na ZOI u Pekingu, postavile su novi olimpijski rekord u brzom klizanju. Japanke su oborile sopstveni olimpijski rekord koji sada iznosi 2:53,61 minuta.

Tako su se plasirale u polufinale takmičenja. Tamo će se boriti sa Rusijom koja je u četvrtfinalu imala vreme 2:57,66, Kanadom (2:53,97) i Holandijom (2:57,26).

Kina i Norveška su ispale u C finale, a Poljska i Belorusije će igrati D finale.

Zlato i bronza za braću iz Norveške u bijatlonu

Norvežanin Johanes Tinjes Bo osvojio je zlatnu medalju na ZOI u Pekingu. On je bio najbolji u sprintu u bijatlonu bez obzira što je tokom trke promašio jednu metu.

Bo je deonicu od deset kilometara prešao u vremenu 24,04 minuta. Njemu je to bila treća medalja na ovim Igrama.

Osvojio je zlato u mešovitoj štafeti i bronzu u pojedinačnom takmičenju. Srebro je pripalo Francuzu Kventinu Filjonu Maileu koji je imao zaostatak od 25,5 sekundi za Norvežaninom.

Francuz je osvojio zlatno u pojedinačnoj i srebro u mešovitoj štafeti, a trenutno je i vodeći u Svetskom kupu. Bronzu je uzeo stariji brat Norvežanina, Tarjei Bo, on je imao zaostatak od 38,9 sekundi.

Lindvik "preleteo" Kobajašija i Gajgera na velikoj skakaonici

Norveški takmičar u ski skokovima Marijus Lindvik osvojio je zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu na velikoj skakaonici.

Lindvik je posle prve serije bio na drugoj poziciji sa skokom od 140,5 metara i sa 144,8 bodova, a zlato mu je doneo sjajan skok u drugoj seriji.

Ovaj 23-godišnji Norvežanin je u drugoj seriji skočio 140 metara i osvojio 151,3 boda, što mu je omogućilo da sa ukupno 296,1 bodom preskoči Japanca Rjojua Kobajašija.

Posle osvojenog zlata na maloj skakaonici, Kobajaši je danas morao da se zadovolji srebrom iako je bio vodeći posle prve serije.

On je danas skakao 142 i 138 metara i na kraju je sakupio 292,8 bodova.

Sa šeste na treću poziciju probio se Nemac Karl Gajger koji se okitio bronzanim odličjem. Gajger je do bronze stigao skokovima od 138 metara i sa 281,3 bodom.

Tagovi