12. februar  2022. 08.18  →  14.24 | Izvor: Tanjug

EVROPA-Novo popuštanje mera stupilo na snagu u Austriji

BEČ,OSLO -

U Austriji je od ponoći stupilo na snagu novo popuštanje epidemioloških mera koje, na primer, omogućava nevakcinisanima, da posle više meseci, ponovo mogu da koriste usluge frizera.Prema ranijoj odluci austrijske vlade ukinuto je 2G pravilo za uslužne delatnosti, kao što su frizeri, saloni lepote ...

Od sada u tim objektima važi 3G pravilo, a to znači da pored vakcinisanih i onih koji su preležali koronu, usluge mogu koristiti i lica koja imaju negativan test.

austrija,, korona

Takođe ukinut je maksimalni broj osoba na manifestacijama, ali je zadržano 2G pravilo.

Tako na stadione ponovo može veći broj navijača, naravno samo ako su vakcinisani ili preležali kovid19.

Isto tako u prodavnicama ukida se 2G pravilo, pa će nevakcinisani moći ponovo da posećuju, ne kao do sada samo supermarkete i prehrambene prodavnice, već i prodavnice tekstila, igračaka.

U svim prodavnicama važi pravilo nošenja FFP2 maski.

I u muzejima, galerijama, bibliotekama ukinuto je 2G pravilo, i od sada važi samo još obaveza nošenja FFP2 maski.

Austrijska vlada najavila je da će u sredu održati sledeći sastanak na kojem će biti procenjena epidemiološka situacija.

Mediji očekuju da će nakon tog sastanka uslediti dalje popuštanje mera.

Zbog sve većeg broja guvernera austrijskih pokrajina koji insistiraju na popuštanjima, spekuliše se da je nadomak potpuno ukidanje mera, koje bi moglo da se dogodi još pre kraja meseca.

Norveška ukida skoro sve mere u borbi protiv kovida-19

Norveška će ukinuti skoro sve preostale restriktivne mere u borbi protiv korona virusa pošto se procenjuje da, uprkos velikom broju slučajeva zaraze, rad zdravstvenih službi neće biti ugrožen, izjavio je danas norveški premijer Jonas Gar Stere.

Norveška je većinu zabrana zbog kovida-19 ukinula 1. februara, a neka će ostati na snazi jedino u arktičkom arhipelagu Svalbard.

Nove mere su na snazi od danas.

"Pandemija korona virusa više nije značajna zdravstvena pretnja većini nas. Omikron virus izaziva daleko manje ozbiljnu bolest, a mi smo dobro zaštićeni vakcinama. Ukidamo skoro sve mere", rekao je norveški premijer.

Norvežani više neće morati da drže distancu od najmanje jedan metar, niti da nose zaštitnu masku na mestima gde je gužva, što znači da noćni klubovi i organizatori kulturnih i drugih javnih događaja mogu da nastave posao, preneo je Rojters.

Takođe, zaražene osobe neće morati da se izoluju, već im se preporučuje da ostanu kod kuće četiri dana.

Norveška je u decembru bila uvela delimični lokdaun, da bi sprečila širenje visoko zaraznog omikron soja virusa.

Slovenija: Dalji pad broja novozaraženih, preminulo 15

Broj novozaraženih od korona virusa u Sloveniji i dalje je u padu, tako da je danas zabeleženo 7.330 osoba pozitivnih na kovid-19, što je za gotovo 200 slučajeva manje nego prethodnog dana.

U proteklih 24 časa od korona virus je preminulo 15 osoba.

Broj hospitalizovanih je opao na 541, kao i broj pacijenata na odeljenjima intenzivne nege koji sada iznosi 114.

Nacionalni institut za javno zdravlje procenjuje da u zemlji trenutno ima 154.854 aktivnih slučajeva, što je za 7.520 manje nego prethodnog dana, prenela je STA.

 

 

 

Tagovi
Srodne vesti